‘Le Monde’: Washington upada u zamku zbog podrške Izraelu

Administracija Joea Bidena je posvetila kredibilitet i resurse podršci Izraela, u čijoj vladi dominiraju rasistički nacionalisti i čija je vojska optužena da je počinila ratne zločine u Gazi.

Anthony Blinken sastao se s Benjaminom Netanyahuom u Tel Avivu 3. novembra (Anadolija)

Francuski list Le Monde navodi da je Sjedinjenim Američkim Državama teško da uzmu u obzir obje strane tragedije.

Prva tragedija se tiče Izraela, koji nastoji vojno onesposobiti Hamas, jer je napad od 7. oktobra razbio njegov koncept nacionalne sigurnosti.

Druga tragedija je zadesila civile iz Pojasa Gaze, čija je patnja pod izraelskim bombardiranjem dostigla neviđene razmjere.

Administracija Joea Bidena je posvetila kredibilitet i resurse podršci Izraela, u čijoj vladi dominiraju rasistički nacionalisti i čija je vojska optužena da je počinila ratne zločine u Gazi.

Za američkog predsjednika ova podrška nije stvar stranačkih kalkulacija, već prije pitanje neophodnog moralnog stava u suočavanju s “Hamasovim terorizmom“ kao utjelovljenjem zla, prema riječima Piotra Smolara, dopisnika francuskog lista iz Washingtona.

Bijeća kuća podržava izraelske akcije

Što se više gomilaju ratni zločini koje je počinila izraelska vojska, čini se da utjecaj užasa koji je Izrael pretrpio sve više slabi u javnom mnijenju.

Dopisnik ističe da je Bidenova administracija odmah pružila punu političku i vojnu podršku Izraelu, isporučila oružje i rasporedila ogromne snage u istočnom Mediteranu.

Također je pojačala bilateralnu razmjenu obavještajnih informacija, kao i vojnih analiza, čime je dokazala dvostranačku opredijeljenost SAD-a da stane uz Izrael ako je njegova sigurnost ugrožena.

Percepcija ove predanosti okreće se protiv Bijele kuće i dovodi do njene izolacije, smatra dopisnik, posebno zbog njene skeptičnosti prema zvaničnim izvještajima Ministarstva zdravstva u Gazi i prebacivanja pune odgovornosti za stradanja na Islamski pokret otpora (Hamas), jer se njegovi borci kriju među civilima.

Pored toga, Bijela kuća je otvoreno stala na stranu izraelskih akcija, što je stvorilo razdor u odnosu na mišljenja arapskih zemalja te dovelo do neslaganja s velikim dijelom demokratskog biračkog tijela.

Kako opravdati napade na bolnice?

Dopisnik Le Mondea također postavlja pitanje: “Kako možemo biti ponosni na svoj moralni stav kada odbacujemo ideju o prekidu vatre? Kako možemo osuđivati ruske napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i zadovoljiti se time da podsjećamo na međunarodne humanitarne zakone u slučaju Izraela?“.

Objašnjava da u Washingtonu kažu da Izrael ne ubija namjerno civile.

U tom kontekstu, senator Bernie Sanders pozvao je Izrael da promijeni strategiju te upozorio na vojnu pomoć koja se svake godine pruža Izraelu, ukazujući time da Washington ima pravo preispitivati odluke Izraela.

“Kako će Washington opravdati napade na bolnice u Gazi koje su civilne lokacije par excellence?“, pita se dopisnik freancuskog lista.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada