Čelnik Irana u Rijadu na samitu OIC-a o Palestini

Regionalni rivali Teheran i Rijad složili su se obnoviti veze u martu prema sporazumu koji je dogovorila Kina nakon sedam godina neprijateljstva.

Prva posjeta šefa iranske države otkako su Teheran i Rijad u martu okončali višegodišnje neprijateljstvo (Reuters - ilustracija)

Iranski predsjednik Ebrahim Raisi otputovat će u nedjelju u Saudijsku Arabiju, objavila je u ponedjeljak novinska internetska stranica Etemadonline, što je prva posjeta šefa iranske države otkako su Teheran i Rijad u martu okončali višegodišnje neprijateljstvo prema sporazumu uz posredovanje Kine, prenosi agencija Reuters.

“Predsjednik Raisi prisustvovat će samitu Organizacije islamske saradnje (OIC) u Rijadu, gdje će se raspravljati o pitanju Palestine”, objavila je iranska internetska stranica.

Reuters navodi kako svjetske i regionalne sile nisu uspjele postići nikakav konsenzus o tome kako se nositi s eskalirajućim sukobom u četiri sedmice otkako su borci Hamasa upali na jug Izraela 7. oktobra, ubivši približno 1.400 Izraelaca, uglavnom civila, te uzeli više od 240 ljudi za taoce.

Posredovanje Kine

Izrael je od tada iz zraka napao Gazu, koju kontrolira Hamas, uveo opsadu i započeo kopneni napad, izazivajući globalnu uzbunu zbog humanitarnih uvjeta u enklavi.

Najmanje 10.022 Palestinaca, uključujući 4.104 djece, do sada je ubijeno u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra, saopćilo je u ponedjeljak Ministarstvo zdravstva Gaze.

Regionalni rivali Teheran i Rijad složili su se obnoviti veze u martu prema sporazumu koji je dogovorila Kina nakon sedam godina neprijateljstva, koje je prijetilo stabilnosti i sigurnosti u Zaljevu i pomoglo raspirivanju sukoba na Bliskom istoku od Jemena do Sirije.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada