Trump u anketi ispred Bidena u pet važnih država

Dvije trećine ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, 59 posto ne odobrava način na koji Biden obavlja predsjedničku dužnost, a 71 posto misli da je prestar da bude uspješan predsjednik.

Trump je populariji u pet država u kojima je 2020. pobijedio Biden (EPA)

Tačno godinu prije američkih predsjedničkih izbora, u anketi objavljenoj u The New York Timesu, potencijalni republikanski kandidat Donald Trump vodi ispred aktuelnog predsjednika na odlasku Josepha Bidena u pet od šest važnih saveznih država pošto demokrata gubi podršku među mladima i manjinama.

Po toj anketi, koju su proveli The New York Times i Siena College, republikanski milijarder vodi ispred demokratskog suparnika u Nevadi (52 naspram 41 posto), Georgiji (49/43), Arizoni (49/44), Michiganu (48/43) i Pennsylvaniji (48/44), a Joe Biden pobjeđuje u Wisconsinu (47/45). U svim tim državama Biden je pobijedio 2020.

Anketa je provedena telefonom od 22. oktobra do 3. novembra među 3.662 birača upisana u šest država. Njene rezultate treba primiti s oprezom jer je do izbora još godina i margina greške je između 4,4 i 4,8 postotnih bodova, ovisno o državi.

No, trend ne ide na ruku Bidenu jer 67 posto ispitanika misli da zemlja ide u lošem smjeru, 59 posto ne odobrava način na koji obavlja predsjedničku dužnost (među njima 46 posto nimalo ne odobrava), a 71 posto misli da je u 80. godini “prestar da bude uspješan predsjednik”, prenijela je Hina, pozivajući se na AFP.

Biden gubi podršku mladih

Biden najviše gubi podršku među mladima i tek 41 posto onih od 18 do 29 godina kažu da će sigurno ili vjerovatno glasovati za njega, a za Trumpa će glasati 40 posto mladih iz iste grupe.

Bidenov tabor je odmah požurio da umanji važnost ovih rezultata.

“Predviđanja godinu unaprijed lako se mogu preokrenuti godinu poslije”, rekao je Kevin Munoz, glasnogovornik kampanje Biden-Harris.

Pozvao se na anketu koja je predsjedniku Baracku Obami predviđala velik poraz godinu prije reizbora 2012. i na međuizbore 2020. za koje se očekivalo da će biti katastrofalni za Bidena, ali su demokrati tada umanjili štetu.

“Pobijedit ćemo 2024. zahvaljujući upornom radu i ne brinući se zbog jedne ankete”, dodao je.

Izvor: Agencije