Proizvodnja opijumskog maka pala za 95 posto nakon zabrane talibana

Talibanski vrhovni vođa Hibatula Akundžada zabranio je uzgoj maka, iz kojeg se izvlači opijum, ključni sastojak heroina, u aprilu 2022., a ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će uništiti sve preostale usjeve.

afganistan talibani mak opijum heroin
Mnogi poljoprivrednici prebacili na uzgoj pšenice, ali da je zarada znatno manja od uzgoja maka (EPA)

Proizvodnja opijumskog maka u Afganistanu, koji je nekad bio najveći svjetski opskrbljivač, naglo je pala otkako su talibanske vlasti prošle godine zabranile uzgoj narkotika, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija.

Ured UN-a za droge i kriminal (UNODC) izvijestio je da je uzgoj opijuma pao u cijeloj zemlji na samo 10.800 hektara u 2023. godini, u poređenju sa 233.000 hektara prethodne godine, smanjivši ponudu za 95 posto na 333 tone, prenosi Hina.

To je značilo pritisak na poljoprivrednike u ratom razorenoj zemlji, u kojoj većina ljudi ovisi o poljoprivredi i gdje je vrijednost izvoza maka povremeno nadmašivala vrijednost svih formalno izvezenih dobara, naveo je UNODC.

Oštar pad mogao bi imati velike posljedice za ekonomiju u zemlji u kojoj oko dvije trećine stanovništva već treba humanitarnu pomoć, navodi se u izvještaju.

“Tokom nadolazećih mjeseci Afganistanu su prijeko potrebna snažna ulaganja u održiva sredstva za život kako bi se afganistanskim poljoprivrednicima pružile prilike da se klone uzgoja opijuma”, rekla je Ghada Waly, izvršna direktorica UNODC-a, u izvještaju.

“Ovo predstavlja pravu priliku za postizanje dugoročnih rezultata u borbi protiv ilegalnog tržišta opijuma i štete koju ono uzrokuje na lokalnom i globalnom nivou”, dodala je.

Uništavanje usjeva

Ogromno smanjenje opskrbe iz Afganistana – za koji se procjenjuje da opskrbljuje oko 80 posto svjetskog ilegalnog opijuma – moglo bi rezultirati padom međunarodne upotrebe opijuma, ali također znači i opasnost od eskalacije globalne upotrebe alternativa poput fentanila ili sintetičkih opioida, procjenjuje UNODC.

Talibanski vrhovni vođa Hibatullah Akhundzada zabranio je uzgoj maka, iz kojeg se izvlači opijum, ključni sastojak heroina, u aprilu 2022. godine, a ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je da će uništiti sve preostale usjeve.

Tokom svoje prijašnje vladavine, talibani su 2000. godine zabranili uzgoj maka jer su tražili međunarodni legitimitet, ali su se suočili s reakcijom javnosti, navode stručnjaci.

Mnoge pokrajine u kojima su talibani historijski imali visoku podršku, poput južnog Helmanda, imaju veliku koncentraciju uzgoja opijumskog maka. UNODC je rekao da su se mnogi poljoprivrednici prebacili na uzgoj pšenice, ali da je zarada znatno manja od uzgoja maka.

Izvor: Agencije