Novi ruski test nuklearne podmornice: Lansirana interkontinentalna raketa

Projektil ‘Bulava’ dugačak je 12 metara, ima procijenjeni domet od približno 8.000 kilometara i može nositi do šest nuklearnih bojevih glava.

Interkontinentalni projektil lansiran je s podvodnog položaja u Bijelom moru u blizini ruske sjeverne obale (Reuters)

Nova ruska podmornica na nuklearni pogon “Car Aleksandar III” izvela je uspješno probno lansiranje balističke rakete “Bulava”, dizajnirane za nošenje nuklearnih bojnih glava, objavilo je rusko ministarstvo odbrane.

“Ispaljivanje balističkog projektila završni je element testiranja, nakon čega će se donijeti odluka o prihvaćanju krstarice u mornaricu”, navelo je Ministarstvo odbrane u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

Predsjednik Vladimir Putin ustrajava na tome da Rusija zadrži svoje nuklearno odvraćanje kako bi se suprotstavila onome što on naziva rastućim prijetnjama sigurnosti, dok su veze između Moskve i Zapada pale na nizak nivo zbog rata koji je Rusija pokrenula u Ukrajini 2022.

Interkontinentalni projektil, lansiran s podvodnog položaja u Bijelom moru u blizini ruske sjeverne obale, pogodio je metu hiljadama kilometara udaljenu na poluotoku Kamčatka na ruskom Dalekom istoku, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Ministarstvo nije reklo kada je testiranje obavljeno.

Krstarica sa 16 raketa

Strateška raketna krstarica klase “Borej” opremljena je sa 16 raketa “Bulava” i modernim torpednim oružjem, rečeno je.

Putin je u decembru prisustvovao svečanom spuštanju podmornice “Car Aleksandar III” u more, objavila je državna novinska agencija TASS.

Mornarica ima tri podmornice na nuklearni pogon klase “Borej” u službi – jednoj su testiranja pri kraju, a još tri su u izgradnji, objavilo je Ministarstvo odbrane.

Projektil “Bulava” dugačak 12 metara, sa procijenjenim dometom od približno 8.000 kilometara, može nositi do šest nuklearnih bojevih glava. Postao je kamen temeljac u pomorskom dijelu ruske nuklearne trijade.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada