Francuska ekstremna desnica pokušava privući jevrejsko biračko tijelo

Čelnica Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen izražava podršku Izraelu i tvrdi da želi zaštititi Francuze jevrejskog porijekla.

Francuski analitičari ocenjuju da Le Pen postaje sve popularnija, ali da to i dalje nije dovoljno (AFP)

Izražavajući podršku Izraelu protiv palestinskog Hamasa i tvrdeći da želi zaštititi Francuze jevrejskog porijekla, čelnica francuske ekstremne desnice Marine Le Pen pokušava zavesti i privući sebi jevrejsko biračko tijelo koje je do sada na izborima bilo neprijateljski raspoloženo prema njoj, ocijenila je agencija AFP.

“Marine Le Pen? Samo je promijenila pjesmu, uvijek će imati očeve ideje”, rekao je Nesod (68) ispred “košer” supermarketa u kvartu Pariza gdje živi pretežno jevrejska zajednica.

Marine le Pen (55) koja je bila izgubila posljednja dva puta na predsjedničkim izborim, kada je 2017. i 2022. poražena od Emmanuela Macrona, posljednjih mjeseci je popularnija u anketama, zajedno sa svojom strankom, Nacionalnim okupljanjem koje se nekada zvalo Nacionalni front, prenosi Beta.

Le Pen je 2011. godine preuzela mjesto predsjednice partije naslijedivši oca Jean-Mariea, osnivača stranke, koji je postigao da ta stranka postane jedna od vodećih u Francuskoj. Od tada je nastojala ublažiti ekstremno desničarske stavove stranke i oca, kritikujući ga zbog antisemitizma koji je javno otvoreno iskazivao.

Le Pen je izazvao skandal kada je rekao da su njemačke gasne komore u Drugom svjetskom ratu bile “samo detalj u historiji”.

Mnogi Jevreji skeptični

Marine Le Pen je kasnije isključila oca iz stranke, kao i nekoliko drugih antisemita, u želji da poboljša sliku stranke.

Portparol njene stranke je nakon napada Hamasa na Izrael 7. oktobra, rekao da Jevreji u Francuskoj znaju ko ih štiti, aludirajući na stranku.

Francuski analitičari ocjenjuju da Le Pen polako postaje sve popularnija, ali da to nije dovoljno, jer su mnogi Jevreji skeptični.

“Le Pen nas zavarava”, rekao je Parižanin Joel i dodao da ima Jevreja koji će glasati za ekstremnu desnicu, ali ne za Le Pen, već za Erica Zemmoura, drugu figuru krajnje desnice u Francuskoj.

Zemmour, bivši novinar koji je rival Le Pen, iznenadio je sve na predsjedničkim izborima 2022. godine dobivši više glasova u nekim jevrejskim područjima nego Le Pen. Međutim, na nacionalnom nivou ona je daleko ispred njega.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada