UN zabrinut tretmanom žena u Iranu

Žena u Islamskoj Republici koja ne nosi hidžab može se suočiti s uznemiravanjem, hapšenjem, novčanom kaznom, pa čak i zatvorom.

Smrt 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral izazvala je višemjesečne antivladine proteste širom zemlje i svijeta (Reuters)
Smrt 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru policije za moral izazvala je višemjesečne antivladine proteste širom zemlje i svijeta (Reuters)

Kancelarija Ujedinjenih naroda za ljudska prava je izrazio zabrinutost zbog iranskog tretmana žena i djevojčica i pozvao na raspuštanje policije za moral Islamske Republike.

U pregledu stanja ljudskih prava u Iranu, Kancelarija je navela da bi Teheran trebao uvesti zakon koji štiti žene i djevojčice od bilo kog oblika nasilja, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

“Država potpisnica treba usvojiti sveobuhvatan zakon koji kriminalizira sve oblike nasilja nad ženama i djevojčicama koji se eksplicitno bavi nasiljem u porodici, bračnim silovanjem i zločinima počinjenim u ime takozvane ‘časti'”, navodi se u izvještaju.

Smrt u pritvoru Mahse Amini

Smrt 22-godišnje Mahse Amini, koja je prošle godine bila u pritvoru policije za moral zbog kršenja pravila koja zahtijevaju da žene nose hidžab, izazvala je višemjesečne antivladine proteste širom zemlje.

Smrt Mahse Amini izazvala je višegodišnji prigušeni bijes zbog pitanja od nedostatka političkih sloboda i sloboda u načinu života do ekonomskih poteškoća, što je izazvalo najtežu krizu legitimiteta vjerskog establišmenta u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kancelarija UN-a za ljudska prava saopćila je da bi Iran trebao “izmijeniti ili ukinuti zakone i politike koje kriminaliziraju nepoštivanje prinudnog pokrivanja i raspustiti policiju za moral”.

Iranska diplomatska misija u Ženevi nije odmah odgovorila na zahtjev da komentira nalaze.

Iranska policija i basidž milicija, koji su povezani s iranskom elitnom Revolucionarnom gardom, provode obavezne javne mjere odijevanja koristeći nasilje, tvrde UN i grupe za ljudska prava.

Aktivisticama prijeti višegodišnji zatvor

Žena koja ne nosi hidžab može se suočiti s uznemiravanjem, hapšenjem, novčanom kaznom, pa čak i zatvorom.

Aktivisticama koje osporavaju zakone prijeti višegodišnji zatvor.

Policija za moral uglavnom je nestala sa ulica nakon što je Mahsa Amini umrla u njihovom pritvoru.

Kako su protesti nestajali, vratili su se na ulice i postavljene su nadzorne kamere kako bi se identificirale i kažnjavale otkrivene žene.

Izvor: Agencije