SAD šalje Ukrajini oružje i opremu vrijedne 425 miliona dolara

Sredstva će biti uložena u 300 miliona dolara vrijednu laserski navođenu municiju za obaranje ruskih dronova uz oružje vrijedno 125 miliona dolara koje je omogućeno korištenjem predsjedničke ovlasti.

Od ruske invazije u februaru 2022. SAD je Ukrajini poslao vojnu pomoć u vrijednosti od gotovo 44 milijarde dolara (EPA)

Sjedinjene Američke Države uputit će Ukrajini dodatno oružje i opremu u vrijednosti od 425 miliona dolara za borbu protiv ruske invazije, objavila je administracija predsjednika Josepha Bidena.

Paket koristi posljednja sredstva iz Inicijative za pomoć u sigurnosti Ukrajine (USAI), fonda vrijednog više od 18 milijardi dolara, koji je omogućio Bidenovoj administraciji da kupuje oružje od namjenske industrije, umjesto da povlači oružje iz američkih zaliha.

Sredstva USAI-ja bit će uložena u 300 miliona dolara vrijednu laserski navođenu municiju za obaranje ruskih dronova, što će uključivati i dio za komplet modularne raketne opreme ISR (Vampire) za vozila L3Harris Technologies, kazali su za Reuters američki zvaničnik i osoba upoznata s tim.

Administracija je, također, najavila obećanje o oružju u vrijednosti od 125 miliona dolara koje je omogućeno korištenjem predsjedničke ovlasti, koja daje mogućnost Bidenu da prenosi višak roba i usluga iz američkih zaliha bez odobrenja Kongresa tokom vanrednog stanja, prenosi Fena.

Bidenov poziv zakonodavcima

Pentagon je saopćio da oružje koje će biti isporučeno Kijevu uključuje dodatnu municiju za napredne raketne sisteme zemlja-zrak (NASAMS), municiju za visoko pokretne artiljerijske raketne sisteme (HIMARS), artiljeriju od 105 i 155 milimetara, TOW protutenkovsko oružje, Claymore protupješadijske mine, malokalibarsko oružje i desetak kamiona.

Biden je pozvao američke zakonodavce da odobre dodatnu pomoć Kijevu.

Zastupnički dom pod vodstvom republikanaca ove sedmice odobrio je samo pomoć Izraelu za borbu protiv Hamasa, dok dodatna pomoć Ukrajini i dalje ima dvostranačku podršku u Senatu pod kontrolom demokrata.

Bidenova administracija još ima oko pet milijardi dolara sredstava koje omogućuju predsjedničke ovlasti za povlačenje od Kongresa, nakon što je Pentagon u junu utvrdio da je precijenio vrijednost oružja isporučenog Ukrajini zbog računovodstvene greške od 6,2 milijarde dolara.

Od ruske invazije u februaru 2022. godine SAD je Ukrajini poslao vojnu pomoć u vrijednosti od gotovo 44 milijarde dolara.

Izvor: Agencije