Španski premijer: ‘Ozbiljno sumnjam’ da se Izrael pridržava međunarodnog prava

Španski premijer Pedro Sanchez kaže da je situacija u Gazi ‘neprihvatljiva’, i osudio je neselektivno ubijanje civila.

Sanchez je pozvao na trajni prekid vatre (EPA)

Španski premijer Pedro Sanchez je izrazio sumnju da se Izrael pridržava međunarodnog prava u svom ratu protiv Gaze.

“Snimka koju gledamo i sve veći broj djece koja umiru, ozbiljno sumnjam da Izrael poštuje međunarodno humanitarno pravo”, rekao je premijer Pedro Sanchez u četvrtak, ističući veliki broj žrtava u opkoljenom Pojasu Gaze.

“Ono što vidimo u Gazi nije prihvatljivo”, dodao je, govoreći u intervjuu za špansku državnu televiziju TVE.

Prošle sedmice Sanchez je osudio izraelsko “neselektivno ubijanje nedužnih civila, uključujući hiljade dječaka i djevojčica” u Pojasu Gaze.

“Nasilje će samo dovesti do još više nasilja”, dodao je, dok je u petak bio u posjeti egipatskoj strani prijelaza Rafah u Gazi.

Sanchez u razgovoru s palestinskim predsjednikom Abbasom tokom nedavne posjete Palestini (Reuters)

Sanchez je tokom svog putovanja također pozvao na trajni prekid vatre.

U četvrtak su Izrael i palestinska grupa Hamas ušli u sedmi dan privremenog primirja koje je donekle zaustavilo krvoproliće u Gazi, ali ostavilo Palestince u strahu kada bi se nasilje moglo nastaviti.

Diplomatska svađa

Španija je razbjesnila Tel Aviv svojim službenim komentarima osuđujući izraelske napade na Gazu i potičući Evropu na raspravu o priznanju palestinske države.

Izraelski ministar vanjskih poslova Eli Cohen oštro je uzvratio na Sanchezove komentare prošle sedmice, rekavši da su takvi osjećaji dali “poticaj terorizmu”. Cohen je potom pozvao španskog ambasadora na “oštar ukor”.

Sanchez s belgijskim premijerom Alexanderom de Croom (lijevo) na sastanku s Netanyahuom (Reuters)

Uprkos diplomatskoj svađi, Sanchez je rekao da je odnos Španije s Izraelom “korektan” i da “prijateljske zemlje također moraju reći stvari jedna drugoj”.

U izraelskoj ofanzivi na Gazu ubijeno je najmanje 15.000 ljudi, uključujući više od 5.500 djece, prije nego što je primirje potpisano 24. novembra.

Tokom pauze, Hamas je oslobodio najmanje 74 izraelska zarobljenika koje je uzeo u napadu 7. oktobra, dok je Izrael oslobodio 210 palestinskih zarobljenika, od kojih je mnoge držao bez optužbe.

Uprkos krhkom primirju u Gazi, Izrael je nastavio provoditi smrtonosne napade na Zapadnoj obali, dok je zatvorio gotovo onoliko novih zatvorenika koliko ih je oslobodio.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu također je jasno dao do znanja da primirje koje je u toku ne znači kraj rata. Obećao je da će se “vratiti borbama” kako bi iskorijenio Hamas čim “ova faza vraćanja naših otetih bude iscrpljena”.

Izvor: Al Jazeera i agencije