Poruke zarobljenika koji su držani u Gazi

U elegantnoj odjeći, vedrih izraza lica i širokog osmijeha, oslobođeni Izraelci upućujući tople pozdrave.

Otpor predao šestu grupu izraelskih zarobljenika (Al Jazeera)

U elegantnoj odjeći, vedrih izraza lica i širokog osmijeha, upućujući tople pozdrave i dobrog zdravlja. Ovako su izgledali izraelski zarobljenici koje je palestinski otpor držao u Gazi. Ove i druge natpise pratili su pioniri društvenih mreža u arapskom svijetu dok su Brigade Izz Al-Din Al-Qassam, vojno krilo Islamskog pokreta otpora (Hamas) i Brigade Al-Quds, vojni ogranak pokreta Islamski džihad u Palestini, vršile primopredaju zarobljenih Izraelaca u Gazi.

Video koji su objavile Brigade Al-Qassam pokazuje kako se zarobljenici zahvaljuju otporu, što se svidjelo pionirima virtuelnog svijeta. Neki tviteraši su izjavili da otpor vodi nezapamćenu bitku psihološkog rata sa izraelskom okupacijom, te da je shvatio koliko je važan imidž u stvaranju svijesti međunarodne zajednice o palestinskom otporu, humanosti muslimana te etici boraca u ophođenju sa zarobljenicima.

Drugi su ukazivali na govor tijela koji je bio prisutan kod zarobljenika prema članovima otpora i da to nije nešto što se može sakriti ili poreći. Neki od njih su tvrdili da je otpor u Gazi uspio impresionirati svijet svojim lijepim ophođenjem sa zarobljenicima, koji nisu izgledali kao neko ko živi u Gazi, mjestu koje se smatra jednim od najopasnijih područja na svijetu i prolazi kroz rat već 55 dana, dok glasovi avionskih motora i projektila ne jenjavaju.

Slučaj 14-godišnjeg dječaka iz Jerusalema

S druge strane, korisnici društvenih mreža poredili su dobro zdravstveno stanje zarobljenika u Gazi sa stanjem palestinskih zarobljenika koje Izrael pušta na slobodu.

Tviteraši su dijelili priču o Abdul Rahmanu Ameru Al-Zaghalu (14), dječaku iz Jerusalema, koji nije mogao da se raduje odluci o oslobođenju unutar treće serije sporazuma o razmjeni zarobljenika između Hamasa i okupatorskih vlasti, koja je obuhvatala 21 dijete iz Jerusalema, već je bio na operaciji u bolnici Hadassah Ein Kerem, nakon što je teško ranjen 19. augusta.

Uz nekoliko članova njegove porodice i pod utjecajem anestezije, okupaciona policija mu je skinula elektronsku narukvicu sa zgloba, čime je najavila kraj njegovog kućnog pritvora u zapadnom Jerusalemu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada