Naoružani novcem i historijom: Najpoznatiji izraelski lobiji u Njemačkoj

Lobiji se u Njemačkoj oslanjaju na historijsko iskustvo koje sputava njemačku politiku i predstavlja ključni faktor u pretvaranju ‘sigurnosti Izraela’ u ‘viši državni interes’.

Dvojica demonstranata umotana u izraelsku zastavu dok su prisustvovali maršu solidarnosti s Izraelom ispred Brandenburške kapije u Berlinu (AFP)

Berlin – Lobiji koji podržavaju Izrael snažno djeluju u evropskim zemljama, uključujući Njemačku, gdje iskorištavaju historijsku specifičnost ove zemlje i njenu odgovornost za nacističke zločine nad Jevrejima kako bi pridobili više podrške i odobravanje iz Berlina u korist Izraela.

Dok se ove grupe u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) uglavnom oslanjaju na novac i mrežu odnosa s demokratama i republikancima, u Njemačkoj se oslanjaju na historijsko iskustvo koje sputava njemačku politiku i predstavlja ključni faktor u pretvaranju “sigurnosti Izraela” u “viši državni interes” u Njemačkoj.

Javna evidencija potvrđuje da postoje lobi grupe koje podržavaju Izrael. Međutim, ove evidencije ne obuhvataju sve. Pogotovo ako se uzme o obzir da grupe za pritisak koje podržavaju Izrael ne moraju nužno biti registrirana udruženja, već mogu biti i vjerske organizacije.

Centralno vijeće Jevreja u Njemačkoj

To je najveće tijelo koje predstavlja Jevreje u Njemačkoj ali, umjesto da se fokusira na situaciju jevrejske zajednice u zemlji i da brani njena pitanja, ili da brani jevrejsku religiju samu po sebi, ovo tijelo zauzima stavove i daje mišljenja o pitanjima u njemačkoj vanjskoj politici.

Centralno vijeće Jevreja u Njemačkoj (ZdJ) otvoreno iskazuje svoju apsolutnu podršku Izraelu kao “jevrejskoj državi”, zbog čega se određeni broj Jevreja unutar Njemačke, posebno ljevica, protivi tome da ih Centralno vijeće Jevreja predstavlja. Također, polovina njemačkih Jevreja nije registrirana u jevrejskoj zajednici koju bi Centralno vijeće Jevreja u Njemačkoj trebao predstavljati.

Kako se navodi na njihovoj web-stranici, “Centralno vijeće Jevreja se suprotstavlja svakom obliku sotonizacije, delegitimizacije i primjene dvostrukih standarda prema jedinoj jevrejskoj državi”. Vijeće nije priznato kao klub u Njemačkoj, budući da je to institucija unutar javnog prava, a ne nevladina organizacija, ali ga njegova korist od simbolike predstavljanja Jevreja čini utjecajnim na političkom polju.

Podrška Centralnog vijeća Jevreja Izraelu seže dotle da vrši prikupljanje donacija za izraelsku vojsku, što se dogodilo i tokom aktualne agresije na Pojas Gaze, iako se ta sredstva koriste u borbenim operacijama. Vijeće je također zatražilo od savezne vlade da odmah zaustavi sve oblike finansijske podrške Palestincima nakon napada Islamskog pokreta otpora (Hamas), iako je veliki dio ove podrške usmjeren isključivo na humanitarna pitanja.

Centralno vijeće Jevreja vrši pritisak i na političke stranke, a ranije je optuživalo članove stranke Ljevica za antisemitizam zbog njihovih stavova i kritika na račun Izraela. Pritisci se vrše i na nevladine organizacije, pa je tako Centralno vijeće Jevreja nedavno pozvalo ogranak pokreta “Petak za klimu” u Njemačkoj da se distancira od ovog globalnog pokreta nakon što je isti iskazao solidarnost s Gazom.

Intelektualci koji kritiziraju Izrael, čak i ako su Jevreji, također su na meti Centralnog vijeća Jevreja, među kojima je i američka filozofkinja Judith Butler. Tu su i fudbaleri, poput Marokanca Nassira Mazraouija jer je izrazio želju za pobjedom Palestinaca. Njihova meta su i mediji, kao što je časopis Der Spiegel, koji je Centralno vijeće Jevreja optužilo da “koristi antisemitske klišeje”, kao odgovor na istragu časopisa koja je otkrila da su dvije proizraelske organizacije –  što će biti spomenuto kasnije u ovom izvještaju – iskoristile svoj utjecaj u njemačkom parlamentu.

Centralno vijeće Jevreja također uživa veliku podršku njemačkih vlasti, te koordinira s vladom na najvišem nivou. Njemački parlament je nedavno pristao povećati podršku koja je dodijeljena Vijeću sa 13 miliona eura na 22 miliona, dok je taj iznos bio oko 10 miliona prije 2018. godine.

Udruženje Inicijativa vrijednosti (WerteInitiative)

Udruženje je osnovao stomatolog Elio Adler, 2018. godine. Inicijativa vrijednosti (Wertelnitiative) tvrdi da je njen glavni cilj izražavanje njemačko-jevrejskih stavova, te kako je to jevrejska organizacija koja želi osigurati jevrejsku budućnost u Njemačkoj, ali je najveći dio njenog djelovanja fokusiran na podršku izraelskim usmjerenjima.

Istraga časopisa Der Spiegel otkrila je da je udruženje pokrenulo kampanju da se pokret Bojkot, povlačenje investicija i sankcije (BDS) označi kao antisemitski. Der Spiegel navodi da se 103 od 700 parlamentaraca nije složilo s ovom odlukom, jer bi ona utjecala na saradnju sa palestinskim organizacijama, ali da se nisu mogli suprotstaviti kako ne bi bili optuženi za antisemitizam.

Udruženje WerteInitiative radi na pronalaženju donatora za brojne njemačke stranačke ličnosti, a cilj je da oni izraze stavove koji su u skladu s izraelskim narativom, kao i da objave zahtjeve za dodatna ograničenja Palestincima.

Prema podacima udruženja objavljenim u Registru lobista, WerteInitiative ne daje detaljne informacije o svojim finansijskim aktivnostima, ali potvrđuje da je u 2022. godini ostvarilo prihod veći od 877 hiljada eura, a najveći dio podrške dolazi od njemačkog Ministarstva unutrašnjih poslova.

Bliskoistočni mirovni forum (Nahost Friedensforum – Naffo)

To je organizacija koja sebe predstavlja kao “grupu njemačkih građana posvećenih mirnom političkom i društvenom razvoju na Bliskom istoku” i stoga se “uključuje u redovan dijalog usmjeren na budućnost s donosiocima političkih odluka u Njemačkoj”. Naffo također objašnjava da poziva na “neotuđivo pravo Izraela na postojanje”.

Naffo organizira i stalne sastanke s predstavnicima najvećih njemačkih stranaka, a sve one podržavaju Izrael. Također ih pokušava uvjeriti da posjete Izrael. Sastaje se i sa zvaničnicima izraelske ambasade, a na svojim sastancima se fokusira na ponavljanje izraelskog narativa iako tvrdi da vjeruje u dvodržavno rješenje. Ranije spomenuta istraga Spiegela osvrnula se i na pitanje ovog udruženja.

Organizacija Bliskoistočni mirovni forum zvanično je upisana u bazu podataka licenciranih lobija u njemačkom parlamentu. Njen budžet je iznosio oko 269 hiljada eura u 2020. godini, uglavnom od pretplata članova i donacija, ali postoje očekivanja da će taj budžet biti i veći zbog prirode njenih aktivnosti.

Osnovana je 2009. godine, s tim da aktivnosti ove organizacije uglavnom nisu medijski popraćene, jer se fokusirala na to da svoje djelovanje drži u tajnosti, pogotovo održavanje sastanaka s njemačkim političarima. To je u ranijem intervjuu potvrdila i izvršna direktorica ove organizacije Mirjam Rosenstein. U njenom izvršnom odboru bio je i Elio Adler, koji je prije povlačenja osnovao udruženje Inicijativa vrijednosti.

Njemačko-izraelsko društvo (DIG)

Najveća razlika između ovog i prethodna dva udruženja je u tome što dosta svojih aktivnosti obavlja u javnosti. Otvoreno staje u odbranu Izraela i cionizma. Njemačko-izraelsko društvo je nedavno vodilo kampanju prikupljanja sredstava za Izrael, tvrdeći da se protiv te države vodi rat. Također podržava vanjskopolitičke stavove Izraela, a ima i Forum mladih koji je aktivan na nekoliko univerziteta.

Ovo udruženje se smatra jednim od najstarijih lobija u Njemačkoj, jer je osnovano 1966. godine. Značajnu podršku dobiva i od njemačkog Ministarstva vanjskih poslova, koja je 2022. godine iznosila 550 hiljada eura. U Registru lobija ne otkriva podatke o svom budžetu, ali se očekuje da će ti prihodi biti i veći od predviđenih, s obzirom na to da ima najmanje pet hiljada članova.

Njegov predsjednik Volker Beck čest je gost njemačkih televizijskih kanala i stalno poziva na učešće u proizraelskim demonstracijama. Veoma je aktivan na društvenim mrežama i pripada Zelenoj stranci, koja se bavi životnom sredinom. Treba napomenuti da veliki broj ekoloških stranaka u Evropi iskazuje podršku Palestincima.

Beck vrši pritisak na članove unutar Zelene stranke kako bi ih spriječio da zauzmu stavove koji kritiziraju Izrael, a u svojim kampanjama se fokusira na islamske organizacije. Nedavno je zahtijevao da država traži od svakog islamskog udruženja koje želi saradnju s njom da prizna “pravo Izraela na postojanje i sigurnost”. Njegovo udruženje, također, vrši veliki pritisak na strane koje podržavaju Palestince.

Institut Tikvah

Riječ “Tikvah” na hebrejskom jeziku znači nada. Ova organizacija je osnovana 2020. godine i njena uloga je još uvijek skromna. Na njenom čelu se nalazi Volker Beck, koji je također i predsjednik Njemačko-izraelskog društva (DIG). Ova organizacija radi, kako se navodi na njenoj internetskoj stranici, na suprotstavljanju antisemitizmu, uključujući i ono što se odnosi na Izrael, jer želi “ojačati prijateljski odnos između Izraela – jevrejske države – i Njemačke”.

Organizacija se bavi objavljivanjem istraživanja i studija, kao i „promoviranjem prijedloga zakona“. Jedan od njenih projekata je analiza medijskog izvještavanja o Izraelu, zbog čega javno kritizira njemačke medije ukoliko njihovo izvještavanje ne zadovoljava njihove standarde. Organizacija je dobila podršku najmanje tri njemačke institucije u 2022. godine, a najveća podrška je bila od Ministarstva unutrašnjih poslova sa oko 300 hiljada eura.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada