Ljutnja i pozivi u Izraelu da se zabrani emitovanje scena Hamasovog postupanja prema zatočenicima

Izraelski mediji prenose izjave porodica nekih od zatočenika koje je Hamas oslobodio da su njihove porodice dobro tretirane tokom pritvora, te da nisu bile podvrgnute bilo kakvoj torturi ili zlostavljanju.

Izraelski analitičari ne kriju bijes zbog scena razmjene zatvorenika i zarobljenika između pripadnika Brigada Al-Qassam, vojnog ogranka Islamskog pokreta otpora Hamas i Izraela, kao i ogorčenost na vidljivo prijateljstvo između izraelskih zarobljenika i onih koji su ih zarobili tokom njihove predaje osoblju Međunarodnog komiteta Crvenog križa u Gazi.

Ta ljubaznost manifestuje se mahanjem rukama kod oproštaja tokom operacija primopredaje, a pojavljuje se u mnogim video klipovima koje Hamas emituje o operacijama primopredaje, koje su prenosili i međunarodni mediji, uključujući i izraelske, proteklih dana.

Izraelski mediji prenose izjave porodica nekih od zatočenika koje je Hamas oslobodio da su njihove porodice dobro tretirane tokom pritvora, te da nisu bile podvrgnute bilo kakvoj torturi ili zlostavljanju.

Izraelski analitičari smatraju da video snimci o primopredaji pritvorenika “prikazuju humanost Hamasovih boraca”, što izaziva njihov bijes i prigovore na njihovo emitovanje.

Politički analitičar Yariv Peleg u članku u desničarskim novinama Israel Today potvrđuje: “Emitovanje ovih scena na izraelskim televizijskim stanicama je štetno za zemlju i ne smiju se emitovati.”

Humanost ‘ubica’

Peleg kaže: “Stvar je počela u petak, prvog dana puštanja talaca, i nastavila se svakodnevno nakon toga, jer Hamas profesionalno i precizno emituje video snimke snimljene pomoću dvije ili tri kamere, uključujući i dron, i sa dobrim osvetljenjem i postavkama.”

“Sve je organizovano i snimljeno kako bi se svijetu pokazala ljudskost ubica”, rekao je on.

Politički analitičar je pozvao izraelske televizijske kanale da se suzdrže od prikazivanja ovih scena, “koje se emituju uživo na arapskim stanicama koje prate proces predaje izraelskih zarobljenika Crvenom križu unutar Gaze”.

Izraelska politička analitičarka Maya Lecker također se usprotivila emitovanju ovih video zapisa i u svom članku u novinama Haaretz prošle nedjelje napisala: “Mnogi propalestinski influenceri i korisnici društvenih medija – od kojih je većina izvan Izraela i Palestine – mogli su uživati gledajući svake večeri primopredaju talaca od strane Hamasovih boraca.”

Ona je spomenula video scene koje su kritikovane zbog emitovanja u izraelskim medijima, uz video snimak objavljen prošle subote na kojem se vidi kako izraelska djevojka po imenu Maya Regev, tokom njenog oslobađanja od strane Hamasa, vojniku iz pokreta koji joj je mahnuo i rekao: “Zbogom, Maja”, odgovara: “Hvala”.

Izraelske vlasti onemogućavaju zarobljenicima koji su pušteni na osnovu sporazuma o privremenom primirju nakon višesedmičnog pritvora da razgovaraju sa medijima, a dozvoljavaju samo njihovim rođacima i bliskim prijateljima da se sastanu ili uspostave kontakt s njima.

Važno je napomenuti da je između Hamasa i Izraela na snazi humanitarno primirje koje traje četiri dana, koje je počelo 24. novembra, a potom produženo za još dva dana, koje uključuje razmjenu zarobljenika i uvoženje humanitarne pomoći u sva područja Gaze, gdje živi oko 2,3 miliona Palestinaca.

Od prošlog petka, tokom pet dana, Izrael je prihvatio 60 žena i djece zatočenika u zamjenu za oslobađanje 180 palestinskih zatvorenika, žena i djece iz okupacionih zatvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada