Ko je vođa: Amerika ili Izrael?

Izrael ne bi mogao razviti u nuklearnu vojnu državu bez podrške Washingtona, a ovaj nema nijednu drugu zemlju na koju bi se mogao osloniti u ostvarivanju svojih imperijalističkih ambicija na Srednjem istoku.

Izrael postoji jer SAD to želi, navodi pisac Otku Reyhan (Reuters)

Jedan turski pisac smatra da SAD vodi Izrael, a ne obrnuto – kako se priča u mnogim krugovima, da su razlozi osnivanja Izraela povezani sa interesima zapadnog imperijalizma i da Izrael postoji jer to SAD želi.

U članku u turskom listu Aydınlık, pisac Otku Reyhan pojašnjava da SAD nije zemlja „koju vode ekstremistički Jevreji u njoj“ te da su Washington i Tel Aviv potrebni jedan drugome.

Prema njegovim riječima, Izraelu je potreban SAD da bi opstao, a SAD-u je potreban Izrael da bi opstao u regionu.

Dodao je da se Izrael ne bi mogao razviti u nuklearnu vojnu državu bez podrške Washingtona, a ovaj nema nijednu drugu zemlju na koju bi se mogao osloniti u ostvarivanju svojih imperijalističkih ambicija na Srednjem istoku.

Utjecaj Jevreja

Reyhan je objasnio da je ideja – koja je posebno prisutna u konzervativnim krugovima u Turskoj i drugim zemljama svijeta – o Izraelovom vođstvu nad SAD-om, pa čak i cijelim svijetom, zasnovana na utjecaju Jevreja u upravljanju SAD-om ili njegovim kompanijama. Ovo mišljenje je praćeno tvrdnjom da Washingtonom upravlja duboka jevrejska sila.

Istakao je da, ako se na ovaj način vrši pritisak, onda i stotine hiljada turskih državljana i aktivista u SAD-u vrše pritisak na svoju zemlju.

Izum Izraela

Reyhan je spomenuo da najsnažnija izjava koja nas usmjerava ka istini je ona koju je 2013. godine izjavio američki predsjednik Joe Biden, dok je bio potpredsjednik Baracka Obame, i to na sastanku jedne jevrejske organizacije: „Ako država Izrael ne bi postojala, morali bismo je izumiti kako bismo bili sigurni da su naši interesi zaštićeni.“

Drugi Izrael

Pisac je rekao da je Biden ovim riječima priznao nemogućnost američke dominacije u regionu bez Izraela te da od ranih 80-ih SAD ulaže napore u izgradnju „drugog Izraela“.

Objasnio je da je „drugi Izrael“ kurdska država u zemljama koje naseljavaju Kurdi (Turskoj, Iraku, Siriji i Iranu), ali nije uspostavljena zbog otpora Turske, uglavnom.

U nastavku je rekao da je 2016. godine osujećen referendum koji su podržale Sjedinjene Države i Izrael za transformaciju autonomne administrativne strukture u sjevernom Iraku u nezavisnu državu, i to zbog oružane prijetnje Turske, Irana, Iraka i Rusije, ali plan osnivanja „drugog Izraela“ ostao je na snazi.

Moguća promjena

Pojasnio je da je Izrael predstavnik Sjedinjenih Država u zapadnoj Aziji, što bi se sutra moglo promijeniti.

Moguće je da će Izrael shvatiti da okupacija koju vrši nema budućnosti, pa odustati od nje i krenuti putem kompatibilnim sa Palestincima i arapskim zemljama.

Agresija koju trenutno Izrael vrši vezana je za potrebe Sjedinjenih Država i ako ove odustanu od tih potreba, Izraela neće biti.

Zaključio je da Izrael zavisi od SAD-a, a prisustvo Jevreja na utjecajnim pozicijama u SAD-u ne mijenja ovu činjenicu. Ovi Jevreji su Amerikanci, vole Izrael, mogu imati vjersku ili duhovnu vezu s njim te mu pružiti bilo kakvu vrstu pomoći.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada