Izvor Reutersa: Ukrajina detonirala eksploziv na željezničkoj liniji u Sibiru

Napad na teritoriji udaljenoj više od 4.000 kilometara od Ukrajine značio bi da je Kijev sposoban djelovati duboko unutar Rusije.

Eksploziv je detoniran na željezničkoj liniji u Sibiru koju Rusija koristi za opskrbu vojske, navodi se (Reuters/Ilustracija)

Ukrajinska sigurnosna služba (SBU) detonirala je eksploziv na željezničkoj liniji u Sibiru, koju Rusija koristi za snabdijevanje vojske, rekao je ukrajinski izvor za Reuters u četvrtak.

Izvor, koji je htio ostati anoniman, rekao je da su četiri eksploziva detonirana tokom noći dok se teretni voz kretao kroz tunel Severomujskij u Burjatiji, na granici s Mongolijom.

Takav napad na teritoriji udaljenoj više od 4.000 kilometara od Ukrajine značio bi da je Kijev sposoban djelovati duboko unutar Rusije, prenijela je Hina.

Reuters nije mogao nezavisno provjeriti navode izvora, niti koristi li se željeznička ruta za vojno snabdijevanje.

Potvrđeno da se voz zapalio

Ruski izvori su potvrdili da se voz zapalio na tom području, no nisu spominjali eksploziv.

Ruski istražni odbor je u saopćenju rekao da se voz koji je prevozio gorivo zapalio u tunelu u srijedu navečer, da nije bilo žrtava te da je u toku preliminarna istraga kako bi se utvrdio uzrok nesreće.

Državna kompanija Ruske željeznice, koja posjeduje i upravlja željezničkom mrežom, objavila je da je voz zaustavljen nakon što je primijećen dim koji je dolazio iz spremnika s dizelskim gorivom.

Kompanija je u saopćenju objavljenom na internetu rekla da je željeznički saobraćaj preusmjeren, što je malo produžilo vrijeme putovanja, no da sam prijevoz nije obustavljen.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada