Iranski reper nakon puštanja uz kauciju ponovo uhapšen

Toomaj Salehi je prvi put uhapšen nakon što je javno podržao antivladine proteste zbog smrti Mahse Amini u policijskom pritvoru.

Toomaj Salehi je u pritvoru proveo više od godine (Getty Images)

Iranske vlasti ponovno su uhapsile repera Toomaja Salehija, manje od dvije sedmice nakon što je pušten uz kauciju nakon pritvaranja zbog podržavanja prošlogodišnjih protesta protiv vlade.

Salehi, kojem su 32 godine, prvo je uhapšen u oktobru 2022. nakon što je javno podržao val protesta koji je izbio mjesec ranije, potaknut smrću 22-godišnje Mahse Amini u pritvoru gdje je bila nakon hapšenja od strane moralne policije zbog navodnog kršenja strogih iranskih pravila odijevanja.

“Salehi je uhapšen zbog objavljivanja lažnih informacija i uznemiravanja javnog mnijenja nakon što je pušten na slobodu po nalogu iranskog Vrhovnog suda, koji će revidirati njegov slučaj”, objavila je u četvrtak pravosudna novinska agencija Mizan.

“Moj klijent je danas ponovo uhapšen, ali ne znamo detalje”, rekao je Salehijev advokat Amir Raisian novinskoj agenciji AFP.

Pisao pjesme o antivladinim protestima

Salehi, koji je napisao pjesme o protestima, prvobitno je osuđen na šest godina zatvora po višestrukim optužbama, uključujući “korupciju na zemlji” – jedno od najtežih krivičnih djela u Iranu, za koje je propisana maksimalna smrtna kazna.

Reper je ipak pušten uz kauciju 18. novembra, prema Raisianu, koji je za reformističke novine Shargh rekao da je Vrhovni sud pronašao “nedostatke u početnoj kazni”. U pritvoru je proveo više od godine.

Optužbe protiv Salehija u tom slučaju uključivale su širenje “laži na internetu” i “propagandu protiv države”, kao i poticanje ljudi na nasilje.

Također je optužen da je “formirao i upravljao ilegalnim grupama s ciljem narušavanja sigurnosti u saradnji s vladom neprijateljskom” prema Iranu.

“Nečiji zločin bio je ples s njenom kosom na vjetru”, rekao je Salehi u videu sa više od 450.000 pregleda na YouTubeu – očito aludirajući na Amini.

‘Ovo je godina neuspjeha’

U drugom stihu, čini se da predviđa pad iranske teokratije: “Cijela tvoja prošlost je mračna… 44 godine vaše vlade, ovo je godina neuspjeha”.

Iranski dužnosnici označili su prošlogodišnje proteste “nemirima” i optužili strane sile za njihovo poticanje.

U višemjesečnim protestima širom zemlje nakon smrti Amini 16. septembra 2022. poginule su stotine ljudi, uključujući desetke pripadnika snaga sigurnosti, a hiljade su uhapšene.

Osam muškaraca pogubljeno je u slučajevima povezanim s protestima koji su uključivali ubistva i drugo nasilje nad snagama sigurnosti.​

Izvor: Agencije