Deset zemalja aktiviralo odbrambenu klauzulu u Baltičkom moru

Združene ekspedicijske snage je koalicija 10 zemalja – Velika Britanija, Dansku, Estonija, Finska, Island, Litvanija, Latvija, Nizozemska, Norveška i Švedska.

Više pomorskih i zračnih kapaciteta bit će raspoređeno na Baltičkom moru (Reuters)

Poslije nekoliko incidenata u sjevernim vodama, 10 sjevernoevropskih država, koje čine Združene ekspedicijske snage (JEF) usmjerene na operativnu odbranu u sjevernoj Evropi, donijele su odluku o aktiviranju odbrambene klauzule koja omogućava raspoređivanje dodatnih vojnih sredstava za zaštitu infrastrukture u Baltičkom moru.

Više pomorskih i zračnih kapaciteta bit će raspoređeno na Baltičkom moru kako bi se pomoglo u zaštiti ključne podvodne infrastrukture, navodi se u zajedničkoj izjavi 10 ministara odbrane, objavljeno je na stranici britanskog Ministarstva odbrane, prenosi Tanjug.

“Ovo je prvi put da je JEF aktivirao odbrambenu klauzulu”, ističe se u saopćenju i dodaje da će ove aktivnosti krenuti početkom decembra.

Ključna podvodna infrastruktura

Tokom 2023. godine JEF je razvio niz opcija odgovora kreiranih da odvrate i odbrane regiju od prijetnji i omoguće brz odgovor na krize.

“Ovo je moćna poruka naše sposobnosti i posvećenosti jačanju sigurnosti kritične podmorske infrastrukture i odvraćanju od hibridnih prijetnji. Saradnjom kroz JEF u mogućnosti smo da pronađemo zajednička rješenja za regionalne sigurnosne izazove, u skladu s vizijom JEF objavljenom na Samitu lidera JEF-a u Švedskoj 13. oktobra”, zaključuje se u saopćenju.

JEF je koalicija 10 zemalja predvođenih Velikom Britanijom, a uključuje Dansku, Estoniju, Finsku, Island, Litvaniju, Latviju, Nizozemsku, Norvešku i Švedsku.

“Uzimajući u obzir sigurnosnu situaciju, 20-ak ratnih brodova bit će raspoređeno u Baltičkom moru, ali i u područjima sjevernog Atlantika, kako bi se bolje zaštitila ključna podvodna infrastruktura”, rekao je švedski ministar odbrane Pal Jonson, prenosi Brussels Times.

Naveo je da je jačanje vojne sile potrebno kako bi se suočili s vrlo ozbiljnom sigurnosnom situacijom u svijetu, a posebno u susjedstvu.

“Moramo biti sposobni da izvedemo ovu vrstu operacije kako bismo odbranili svoju vitalnu infrastrukturu, ali i kako bismo poslali signal Rusiji”, dodao je švedski ministar.

Zatvaranja finskog plinovoda

Zemlje JEF-a saglasile su se u oktobru da pojačaju sigurnost na Baltiku nakon zatvaranja finskog podmorskog plinovoda zbog “vanjskog” faktora.

Finska policija je zaključila da je oštećenje prouzrokovalo sidro kineskog trgovačkog broda koji se nalazio na licu mjesta.

Ovaj incident je podstakao špekulacije nakon eksplozija u septembru 2022. godine koje su poremetile funkcioniranje dva podmorska plinovoda Sjevernog toka koji transportiraju ruski plin ka Zapadnoj Evropi, usred eskalacije tenzija s Moskvom zbog sukoba u Ukrajini.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada