U izraelskom zračnom napadu na Gazu ubijeni palestinski novinar i njegova porodica

Palestinska TV optužila je Izrael da je izvršio atentat na Mohammeda Abu Hataba i njegovu porodicu.

Palestinski TV novinar Mohamed Abu Hatab ubijen je sa deset članova svoje porodice (AFP)

U izraelskom zračnom napadu ubijen je novinar koji je radio za televizijski kanal Palestinskih vlasti, kao i deset članova njegove porodice.

Palestinska TV optužila je Izrael da je izvršio “namjerni atenat” na Mohammeda Abu Hataba bombardovanjem njegove porodične kuće u Khan Younisu u Gazi, na jugu terutorije.

“Naš kolega Mohammed Abu Hatab poginuo je zajedno sa članovima svoje porodice u izraelskom bombardiranju njegove kuće u Khan Younisu”, navela je TV stanica u izjavi koju je prenijela palestinska novinska agencija Wafa.

‘Krvava poruka’

Izvori iz bolnice Nasser u Khan Younisu kažu da je najmanje 11 ljudi ubijeno u napadu.

U saopćenju je navedeno da je u zračnom napadu pogođena kuća Abu Hataba nedugo nakon njegovog dolaska.

Tvrde da je napad “krvava poruka koja ima za cilj teroriziranje palestinskih novinara”, poslana u namjeri da spriječi “prenošenje patnje palestinskog naroda i razotkrivanje okupatorskih zločina”.

TV stanica je navela da će nastaviti izvršavati svoju dužnost “bez obzira na žrtvu i bez obzira na to koliko će zločina okupatorska država počiniti nad našim novinarima”.

Deseci ubijenih novinara

Unija palestinskih novinara kaže da je od 7. oktobra u Gazi ubijeno 27 njenih članova.

Predstavnici lokalnih i internacionalnih medija u Gazi radili su iz ureda u gradu Gazi. Međutim, intenzivna izraelska bombardovanja, koja su uništila mnoge zgrade, natjerala su medijske kuće da presele svoje timove na jug enklave, iako su izraelski zračni napadi gađali ciljeve na cijeloj teritoriji.

Konflikt bjesni 28. dan nakon 7. oktobra kada su Hamasovi borci u napadu na izraelski teritorij ubili 1.400 osoba i zarobili više od 240 taoca, prema izraelskim dužnosnicima.

Od tada Izrael nemilosrdno napada palestinski teritorij. Ministarstvo zdravstva Gaze saopćilo je da je do sada poginulo 9.061 osoba, od čega je 3.760 djece.

Izvor: Al Jazeera i agencije