Sjeverna Koreja potvrdila zatvaranje skoro četvrtine ambasada

Dok iz Pjongjanga navode kako je riječ o preuređenju diplomatskih kapaciteta, Seul smatra kako je riječ o borbi sa teretom sankcija.

Sjeverna Koreja spremna je zatvoriti desetak ambasada, uključujući one u Španiji, Hong Kongu i raznim državama u Africi (Reuters - Ilustracija)

Sjeverna Koreja potvrdila je u petak kako zatvara neke ambasade u nastojanju da “efikasno preuredi svoje diplomatske kapacitete”, a za ova zatvaranja Južna Koreja navodi kako ukazuju na to da se Pjongjang bori pod teretom sankcija, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

Sjeverna Koreja spremna je zatvoriti desetak ambasada, uključujući one u Španiji, Hong Kongu i raznim državama u Africi, prema medijskim izvještajima i analitičarima, što bi moglo značiti zatvaranje gotovo 25 posto njenih predstavništava.

Glasnogovornik sjevernokorejskog Ministarstva vanjskih poslova potvrdio je na internetskoj stranici Ministarstva da se neke diplomatske misije zatvaraju, dodajući da se nove otvaraju.

Sve manje prijatelja

“Provodimo operacije povlačenja i uspostavljanja diplomatskih predstavništava u skladu sa promjenjivim globalnim okruženjima i nacionalnom vanjskom politikom”, rekao je glasnogovornik, opisavši to kao normalnu aktivnost i ne navodeći detalje.

Suočena sa sankcijama zbog svojih nuklearnih i raketnih programa, Sjeverna Koreja uspijeva održati poslovne veze i prijateljske diplomatske odnose sa sve manjim brojem prijatelja iz doba Hladnog rata.

Južnokorejsko Ministarstvo ujedinjenja, koje se bavi odnosima sa Sjevernom Korejom, ove je sedmice saopćilo da je sjevernokorejsko zatvaranje nekih diplomatskih misija znak da se zbog međunarodnih sankcija bori da zaradi novac u inostranstvu.

Izvor: Agencije