SAD nadlijeće Gazu dronovima u potrazi za taocima

Američki dužnosnici su rekli da bi deset Amerikanaca moglo biti među više od 200 osoba koji su kao taoci odvedeni u Gazu.

Dim iznad Gaze nakon izraelskih udara (Reuters)

Sjedinjene Američke Države nadlijeću nadzornim dronovima Gazu u potrazi za taocima koje je oteo Hamas kada je napao Izrael 7. oktobra, rekla su dvojica američkih dužnosnika.

Govoreći pod uvjetom anonimnosti, dvojica američkih dužnosnika rekla su da SAD špijunskim dronovima nadlijeće Gazu kako bi pomogao u lociranju talaca. Jedan od dužnosnika rekao je da dronovi lete više od sedam dana, prenosi Hina pisanje Reutersa.

Američki dužnosnici su rekli da bi deset Amerikanaca za koje se i dalje ne zna gdje su mogli biti među više od 200 osoba koji su kao taoci odvedeni u Gazu gdje ih, pretpostavlja se, drže u Hamasovoj mreži tunela.

Više od 9.000 poginulih Palestinaca

Izraelske snage u četvrtak su opkolile grad Gazu, glavni grad u Pojasu Gaze koji je postao meta napada Izraela, koji se zakleo da će uništiti komandnu strukturu oružane palestinske grupe.

Hamasovi borci izveli su 7. oktobra iznenadni napad na Izrael u kojem je poginulo 1.400 ljudi, uglavnom civila, tvrde izraelski dužnosnici.

Izrael je uzvratio intenzivnim bombardovanjem i kopnenom ofanzivom na malu palestinsku enklavu u kojoj živi 2,3 miliona ljudi. U tim je napadima poginula najmanje 9.061 osoba, prema zdravstvenim službama u Gazi.

Izvor: Agencije