Ruski dronovi Lancet ‘meta’ novih američkih sankcija

Nove mjere odnose se na ključne lance dostave koji inače omogućavaju Rusiji da zaobilazi sankcije korištenjem ekonomskih odnosa sa Kinom, Turskom i UAE-om.

Bespilotna letjelica Lancet u Ukrajini (Reuters)

Sjedinjene Američke Države objavile su nove sankcije koje se odnose na 130 novih subjekata, uključujući firme u Kini, Turskoj i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, zbog navodnih isporuka ruskoj vojsci prijeko potrebnih dijelova i tehnologije, te zbog pomaganja njenom ratu u Ukrajini.

“Rusija ovisi o pojedincima i tijelima iz trećih država koji su spremni slati potrebno njenoj vojsci i pomagati njenom ratu u Ukrajini, a mi nećemo oklijevati da tražimo njihovu odgovornost”, navodi se u saopćenju ministrice trezora Jane Yellen.

Nove mjere odnose se na ključne lance dostave koji inače omogućavaju Rusiji da zaobilazi međunarodne sankcije i kontrole izvoza korištenjem “inače legitimnih ekonomskih odnosa” sa Kinom, Turskom i UAE-om.

‘Samoodrživost ratne mašinerije’

Ove praznine u pravilima dozvoljavaju pojedincima i firmama iz trećih država da Rusiji šalju “dobra dvostrukog načina upotrebe i visokog prioriteta” kao što su dijelovi vozila ili softver za enkripciju koji mogu koristiti i civili i vojska.

U potezu koji je pozdravila Ukrajina, posljednje sankcije su prvi put da je Washington djelovao protiv proizvodnje ruskih dronova samoubica Lancet. Ukrajinski vojnici navode kako se ova letjelica pokazala kao sve veća prijetnja na linijama fronta.

Nove sankcije se odnose i na rusku domaću industrijsku bazu koja se, kako navode iz Ministarstva trezora SAD-a, preorjentirala iz “proizvodnje dobara za ruski narod u pokušaj da se osigura samoodrživost ratne mašinerije”.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada