U oluji Ciaran najmanje 16 poginulih, Italija teško stradala

Nikad nismo zabilježili ovoliku količinu kiše u samo nekoliko minuta, rekao je predsjednik Toskane Eugenio Giani.

Očekuje se slabljenje vjetra prema vikendu, ali će se olujni i kišni uvjeti zadržati
Očekuje se slabljenje vjetra prema vikendu, ali će se olujni i kišni uvjeti zadržati (EPA)

Broj žrtava oluje Ciarana u Evropi narastao je u petak na 16, među kojima šest u Italiji, koja je teško stradala u olujnom nevremenu što je poremetilo saobraćaj na zapadu kontinenta.

Nakon prolaska atlantskim priobaljem oluja se premjestila na istok, gdje je u Toskani (na sjeveru Italije) odnijela život šestero ljudi i donijela rekordne oborine, zbog čega su se ulice u mnogim mjestima pretvorile u potoke i blatne bujice, objavile su mjesne vlasti.

“Ovo što se noćas dogodilo u Toskani ima samo jedan naziv: klimatske promjene”, ocijenio je guverner te pokrajine Eugenio Giani. Vlada je proglasila “vanredno stanje” kako bi se pokrajini moglo pomoći finansijski i materijalno.

Prva pomoć države vrijedna pet miliona eura odobrena je na ministarskom vijeću, rekla je predsjednica vlade Giorgia Meloni.

U Montemurlu stanovnici su počeli prazniti kuće, podrume i garaže poplavljene blatnom vodom, izbacujući na cestu pokućstvo i kućanske aparate prekrivene blatom, izvijestio je fotograf AFP-a.

U Firenci je “situacija kritična”, upozorio je u noći na petak gradonačelnik Dario Nardella na mreži X.

Vodostaj rijeke Arno koja prolazi toskanskim glavnim gradom dostigao je vrhunac u petak oko podne.

Oluja je zahvatila i Veneto (sjeveroistok), gdje se dvije osobe vode kao nestale, objavila su tamošnji mediji.

Vodostaj rijeke Po, najveće italijanske rijeke, na sjeveru, porastao je za jedan metar u 24 sata i zaprijetio izlijevanjem.

Od pada drveća pod naletom udara vjetra poginulo je nekoliko ljudi: dvoje u Belgiji – među njima maleni Ukrajinac koji se igrao napolju u Gandu – dvoje u Francuskoj i po jedan u centru Madrida, Njemačkoj i Nizozemskoj.

U Portugalu su u nevremenu koje je Ciaran donio na Atlantski ocean poginule tri osobe kada se jedrilica koja je plovila pod danskom zastavom nasukala na plaži.

Olujno nevrijeme je znatno poremetilo željeznički saobraćaj u Belgiji, većinom u Flandriji.

Zatvorene škole

Pomorski saobraćaj je u četvrtak bio prekinut u antwerpenskoj luci. Na briselskom aerodromu letovi su kasnili.

U Francuskoj su život izgubile dvije osobe, sedamdesetogodišnjak koji je pao u Havreu pošto je na njega pala roleta sa zgrade i vozač kamiona na kojeg se srušilo drvo.

Na tom području je ozlijeđeno 16 osoba, među kojima sedmorica vatrogasaca, jedan teže. Premijerka Elisabeth Borne rekla je da je u Francuskoj ukupno 47 ozlijeđenih.

Nešto više od pola miliona kućanstava bilo je bez struje u petak ujutro, a dan ranije bilo ih je 1,2 miliona, rekao je vladin glasnogovornik Olivier Veran.

Ciaran je u četvrtak poslijepodne stigao u Englesku, gdje su jaki vjetrovi i obilna kiša uzrokovali veće poremećaje, a dobar dio dopodneva pomorske veze iz Dovera bile su u prekidu. Stotine škola bile su zatvorene.

Sa aerodroma Jersey, Guernesey i Aurigny svi letovi su bili otkazani.

Sa aerodroma Schiphol-Amsterdam u četvrtak je otkazano dvjestotinjak letova, većinom prema evropskim odredištima. Poremećen je bio željeznički i trajektni saobraćaj.

Izvor: Agencije