Blinken ide u Seul da razgovara o nuklearnim prijetnjama iz Pjongjanga

Posjeta dolazi u svjetlu zabrinutosti od priprema Sjeverne Koreje za lansiranje vojnog izviđačkog satelita i njene sve intenzivnije vojne saradnje sa Rusijom.

Blinken će se sastati sa južnokorejskim predsjednikom Yoonom Sukom Yeolom i njegovim najbližim saradnicima (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken razgovarat će o porastu prijetnji od nuklaernih raketa Sjeverne Koreje tokom posjete Seulu sljedeće sedmice, rekao je američki zvaničnik.

S tim u vezi, pomoćnik državnog sekretara za pitanja istočne Azije i Pacifika Daniel Kritenbrink upozorio je da će Washington preduzeti odlučne korake u suprotstavljanju pretnjama iz Pjongjanga, prenio je Tanjug, pozivajući se na agenciju Yonhap.

Američki državni sekretar namjerava posjetiti Seul u srijedu i četvrtak sljedeće sedmice u svjetlu zabrinutosti od očiglednih priprema Sjeverne Koreje za lansiranje, kako naziva, vojnog izviđačkog satelita i njene sve intenzivnije vojne saradnje sa Rusijom.

Blinken će se sastati sa južnokorejskim predsjednikom Yoonom Sukom Yeolom i njegovim najbližim saradnicima, u sklopu njegovog putovanja u pet zemalja, u koja spadaju i Izrael, Jordan, Japan i Indija.

Zajednički rad sa Južnom Korejom i Japanom

“Sasvim je prirodno da sekretar i njegove južnokorejske kolege razgovaraju o konstantnim i rastućim tenzijama izazvanih nizom sjevernokorejskih aktivnosti, prije svega programima nuklearnih i balističkih projektila”, rekao je Kritenbrink.

Naglasio je da će SAD nastaviti sa zajedničkim radom sa korejskim i japanskim saveznicima na suprotstavljanju sjevernokorejskim prijetnjama, kao i nastavku striktnog sprovođenja rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a, kada je riječ o sankcijjama Pjongjangu.

Komentirajući saradnju Moskve i Pjongjanga, upozorio je da će Washington nastaviti Sjevernu Koreju smatrati odgovornom ne samo za kršenja rezolucije Vijeća sigurnosti, već i da je vidi kao veliku prijetnju miru i stabilnosti.

Upitan da li Blinken planira uputiti zahtjev Seulu za pružanje vojne ili humanitarne pomoći Ukrajini i Izraelu, zvaničnik je rekao da je SAD “veoma zadovoljan koliko je Južna Koreja do sada pružila pomoći ukrajinskim prijateljima”.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada