Tsai: Kineska invazija na Tajvan malo je vjerovatna

Kina, za sada, neće razmatrati veliku invaziju na Tajvan zbog unutrašnjih problema, izjavila je predsjednica otoka, iako Peking pokušava utjecati na predstojeće izbore.

Tsai Ing-wen: Ovo nije vrijeme za Kinu da razmišlja o velikoj invaziji na Tajvan (Reuters / Ann Wang)

Kina, za sada, neće razmatrati veliku invaziju na Tajvan zbog unutrašnjih problema, izjavila je u srijedu predsjednica otoka Tsai Ing-wen, iako Peking pokušava utjecati na predstojeće izbore.

“Mislim da je kinesko čelništvo u ovom trenutku preplavljeno vlastitim unutrašnjim izazovima”, kazala je ona na samitu DealBook 2023. u New Yorku.

“Mislim da možda ovo nije vrijeme za njih da razmišljaju o velikoj invaziji na Tajvan”, dodala je Tsai u snimljenom intervjuu.

Tsai je odgovarala na pitanja o rizicima od invazije, nakon pomno praćenog sastanka između predsjednika Sjedinjenih Američkih Država i Kine, Joea Bidena i Xi Jinpinga, u Kaliforniji ovog mjeseca.

‘Zainteresirana za miješanje u izbore’

Razgovori dvojice čelnika, na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), imali su za cilj sprečavanje da rastuće napetosti prerastu u sukob, prenosi Fena, pozivajući se na AFP.

Xi i Biden ostaju daleko jedan od drugog prema pitanju Tajvana, a kineski čelnik je poručio američkom kolegi da je ponovno ujedinjenje “nezaustavljivo”.

Kina smatra Tajvan svojom teritorijom, koju će jednog dana zauzeti silom ako bude potrebno.

Za sada se Peking bori s vlastitim ekonomskim, finansijskim i političkim izazovima, kazala je Tsai.

Međunarodna zajednica također je jasno stavila do znanja da rat nije opcija, dodala je.

Kina je i dalje “zainteresirana za miješanje” u predstojeće predsjedničke izbore u Tajvanu, rekla je Tsai, dodajući da Peking pokušava promijeniti ishod u svoju korist.

‘Vojne prijetnji i ekonomske prisile’

“Svi veliki izbori na Tajvanu od 1996. godine svjedočili su sličnim operacijama utjecaja iz Kine”, dodala je, napominjući da one uključuju korištenje vojnih prijetnji i ekonomske prisile.

Umjesto da se nada da će Peking odustati od svoje taktike, Tajvan bi se trebao “usmjeriti na jačanje otpornosti vlastite demokratije”, kazala je Tsai.

Samoupravni Tajvan održat će predsjedničke izbore u januaru, a Tsai nije u mogućnosti kandidirati se, jer će imati maksimalna dva mandata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada