MEE: Zapad će platiti visoku cijenu za trošenje svog kredibiliteta na Izrael

Taha Ozhan, koji je ranije obavljao funkciju višeg savjetnika turskog premijera, istakao je da izraelska okupacija kontrolira i način na koji razmišljaju američki i evropski lideri.

Ozhan: Ako Washington i evropske prijestolnice nastave vjerovati da su u stanju podnijeti teret Izraela, onda čine ozbiljnu grešku (Reuters)

Bivši turski politički savjetnik poručio je američkim i evropskim liderima da se trebaju osloboditi “pretjeranog” utjecaja Izraela pod kojim pate ili riskiraju još veću katastrofu u danima koji su pred nama.

Taha Ozhan, koji je ranije obavljao funkciju višeg savjetnika turskog premijera, istakao je da izraelska okupacija nije ograničena samo na Palestinu, već da kontrolira i način na koji razmišljaju američki i evropski lideri, što je bilo vidljivo u reakcijama zapadnih elita na masakr koji je počinio Tel Aviv u Pojasu Gaze.

Ozhan je u članku objavljenom na britanskoj web-stranici Middle East Eye objasnio da je, osim doseljeničkih naselja koja se uspostavljaju na palestinskoj teritoriji, Izrael otišao dalje, uspostavljajući “politička naselja” u glavnim gradovima zapadnih zemalja.

Ujedinjeni u podršci Izraelu

Ozhan navodi da ovi potezi nisu naišli na bilo kakav prigovor, što je “bez presedana”, jer su se političari iz svih sfera ujedinili da podrže Izrael nakon napada kojem je bio izložen palestinski otpor 7. oktobra.

Ozhan, koji trenutno radi kao direktor istraživanja na Institutu u Ankari, ukazao je na ogromnu kontradikciju između “strastvenih” govora tih političara o ruskoj invaziji na Ukrajinu i njihovih pomirljivih i pristrasnih izjava prema Izraelu.

Dodao je da je utjecaj Tel Aviva na vlade na Bliskom istoku jasan, jer vidimo da je njihova politika, kada je suočena s prijetnjom demokratiji u njihovim zemljama, identična politici Izraela.

Slabljenje utjecaja

Usred eskalacije globalnih političkih i ekonomskih tenzija, i dok mape saveza svjedoče značajnim promjenama, Zapad se suočava s činjenicom da njegov utjecaj naglo opada, što nagovještava strašne posljedice u narednim godinama, navodi se u članku britanske web-stranice.

U eri koju karakterizira pad demokratije, kako je to Ozhan opisao, uspon populizma, sve lošiji odnos između ljudskih prava i prosperiteta i ozbiljna kriza geopolitičke koherentnosti, Zapad će platiti visoku cijenu za tako slobodno “trošenje svog kredibiliteta na Izrael”.

Prijetnja krhkoj stabilnosti

Prema procjeni turskog akademika, ova kriza nadilazi licemjerje i dvostruke standarde. Ukoliko se Zapad ne oslobodi izraelske “okupacije” i ne preusmjeri svoje interese ka međunarodnom poretku zasnovanom na pravilima i zakonima, kriza će se samo pogoršavati, “što ugrožava krhku globalnu stabilnost”.

Ozhan smatra da ne postoji jasan izlaz iz trenutne krize te da će mir u Pojasu Gaze ili na Zapadnoj obali, ili u široj regiji, biti nemoguć sve dok Izrael ne prizna pravo Palestinaca na postojanje.

Nastavio je govoriti da izraelski kolonijalni projekat zavisi od “nestanka” Palestinaca, dodajući da će se, ako Tel Aviv nastavi ovu “opsesiju”, veliki teret za Sjedinjene Američke Države i Evropu značajno povećati, osim ako ove zemlje ne počnu mijenjati svoje poglede i kurs.

Međutim, ako Washington i evropske prijestolnice nastave vjerovati da su u stanju podnijeti teret Izraela i njegovu kampanju zvjerstva bez ikakvih posljedica, onda se ozbiljno varaju, navodi se u Ozhanovom članku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada