Mediji: Kuvajtski emir primljen u bolnicu

Sheikh Nawaf al-Ahmad al-Jaber Al Sabah primljen je u bolnicu zbog hitnog zdravstvenog problema i u stabilnom je stanju.

Sheikh Nawaf položio je zakletvu u septembru 2020. godine (EPA)

Kuvajtski emir Sheikh Nawaf al-Ahmad al-Jaber Al Sabah primljen je u bolnicu zbog hitnog zdravstvenog problema, javila je državna novinska agencija.

Stanje 86-godišnjeg vladara je stabilno, objavila je u srijedu KUNA.

Agencija KUNA je, pozivajući se na kuvajtskog zvaničnika, objavila na platformi X, nekadašnji Twitter, da je emir prevezen u bolnicu kako bi primio potrebnu terapiju i podvrgnut je ljekarskim pregledima.

Sheikh Nawaf položio je zakletvu u septembru 2020. godine nakon smrti polubrata, Sheikha Sabaha al-Ahmada al-Jabera Al Sabaha, koji je preminuo u Sjedinjenim Američkim Državama u 91. godini.

Na glasu po skromnosti

Sheikh Nawaf je bio na visokim položajima decenijama prije nego što je preuzeo vlast. Proglašen prijestolonasljednikom 2006. godine, služio je kao ministar odbrane kada su iračke trupe ušle u naftom bogati emirat 1990. godine, te kao ministar unutrašnjih poslova koji se suočavao sa izazovima oružanih grupa.

Popularan je u vladajućoj porodici al-Sabah, na glasu je po skromnosti i uglavnom nije privlačio nepotrebnu pažnju.

Mandat Sheikha Nawafa uglavnom je bio miran dok se Kuvajt bori s političkim sporovima – uključujući reviziju sistema socijalne zaštite u državi – koji je spriječio državu da se zaduži. To mu je ostavilo malo novca u blagajni za plaćanje prenapuhanih plaća u javnom sektoru, iako Kuvajt stvara golemu zaradu iz svojih rezervi nafte.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada