Kremlj: Dolazak trupa iz Poljske na rusko-finsku granicu je prijetnja

Poljska je poslala ‘tim vojnih savjetnika’ u Finsku, kao odgovor na ‘službeni zahtjev za savezničku podršku u suočavanju sa hibridnim napadom na finskoj granici’.

Finska je zatvorila granicu sa Rusijom nakon iznenadnog vala dolazaka izbjeglica i migranata za koji je Helsinki rekao da ga je orkestrirala Moskva, što je Rusija demantirala (Reuters)

Kremlj je, komentirajući medijske navode da Poljska planira poslati „trupe“ na granicu Finske sa Rusijom, saopćio u srijedu kako bi takav potez mogao potaknuti napetosti i da bi ga Rusija doživjela kao prijetnju, prenosi agencija Reuters.

Poljska je poslala „tim vojnih savjetnika“ u Finsku, kao odgovor na „službeni zahtjev za savezničku podršku u suočavanju sa hibridnim napadom na finskoj granici“, objavio je šef poljskog Ureda za nacionalnu sigurnost Jacek Siewiera u objavi na platformi X.

„Tim vojnih savjetnika na licu mjesta će ponuditi svoje iskustvo kada je riječ o sigurnosti granica, također u operativnom smislu”, naveo je on.

Reuters podsjeća kako je Finska zatvorila svoju granicu sa Rusijom nakon iznenadnog vala dolazaka izbjeglica i migranata za koji je Helsinki rekao da ga je orkestrirala Moskva, što je Rusija demantirala.

Na upit Reutersa, finske su vlasti odgovorile da nisu odmah znale za takve planove i da ne mogu komentirati. Finski predsjednik Sauli Niinisto, koji je 20. i 21. novembra posjetio poljskog kolegu Andrzeja Dudu u Varšavi, nije bio odmah dostupan za komentar.

Zatvaranje posljednjeg graničnog punkta

U razgovoru sa novinarima, glasnogovornik Kremlja Dmitri Peskov rekao je, na upit da prokomentira moguće premještanje poljske vojske na granicu: „Ovo je apsolutno suvišna mjera za osiguranje granice, jer tamo nema prijetnje.”

„Finci moraju biti jasno svjesni da će to predstavljati prijetnju za nas – povećanje koncentracije vojnih jedinica na našim granicama“, dodao je on, kao i da bi „svako planirano raspoređivanje bilo bi ničim izazvano i neopravdano“.

Peskov je naveo, prenosi Tanjug pozivajući se na ruski TASS, kako „nema sukoba kao takvog“.

„Finskoj niko i ništa ne prijeti i u ovom slučaju ovo je svakako apsolutno pretjerana mjera osiguranja granice. Ovo je apsolutno ničim izazvana i neosnovana koncentracija oružanih jedinica na granici sa Rusijom“, naglasio je on.

Kako je istakao glasnogovornik predsjednika Rusije, „tenzije se mogu pojaviti upravo zbog gomilanja dodatnih jedinica na granici”.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izjavila je ranije danas da je Rusija primila notu Finske o svojoj odluci da zatvori i posljednji granični punkt od 30. novembra.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada