Izrael tjera zatvorenike Hamasa da slušaju njegovu nacionalnu himnu

Izrael je natjerao desetke zatvorenika Islamskog pokreta otpora Hamas, koje je zatočio od 7. oktobra u mračnim ćelijama, da slušaju njegovu nacionalnu himnu.

Izrael je priveo desetke boraca Hamasove elitne jedinice (Reuters)

Izrael je natjerao desetke zatvorenika Islamskog pokreta otpora Hamas, koje je zatočio od 7. oktobra u mračnim ćelijama, da slušaju njegovu nacionalnu himnu.

Kanal 13 objavio je da se deseci boraca Hamasovih elitnih jedinica koje su učestvovale u operaciji od  7. oktobra, a koji su zarobljeni u Izraelu u prvim danima rata, drže u potpunoj izolaciji u najčuvanijim krilima sigurnosnih zatvora, jer ih Izrael smatra najopasnijim zatočenicima.

Ovi zatvorenici sjede u mračnim ćelijama, ne mogu ići u šetnju po dvorištu, ne mogu zajedno večerati i primorani su slušati izraelske pjesme, uključujući himnu, cijeli dan.

Ministar za nacionalnu sigurnost i lider krajnje desničarske Jevrejske partije moći Itamar Ben Gvir 14. novembra je naveo da je posjetio odjeljenje u kojem su ovi zatvorenici zatočeni.

‘Najstrožiji uslovi za zatvorene’

“Prema našim uputstvima, zatvorenici dobijaju najstrože uslove; osam terorista vezani su lisicama u mračnoj ćeliji, na gvozdenim krevetima, s toaletima u rupi u zemlji, a u pozadini im neprestano svira himna nade”, napisao je on na društvenim mrežama.

Ben Gvir je pozvao na donošenje zakona za primjenu smrtne kazne na ove zatvorenike.

Tel Aviv kaže da je 7. oktobra uhapsio desetke boraca Hamasa u izraelskim gradovima i vojnim bazama oko Pojasa Gaze.

U međuvremenu je Klub palestinskih zatvorenika objavio da je broj zatvorenih na Zapadnoj obali od 7. oktobra porastao na više od 3.290, od kojih je većina iz oblasti Hebron, na jugu Zapadne obale.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada