Iz NATO-a poručuju: Podrška Ukrajini ostaje ista

U sjedištu NATO-a u Briselu održan je prvi sastanak Vijeća NATO-Ukrajina, čime se međusobni odnosi podižu na viši nivo.

Blinken i Kuleba tokom samita u Briselu (Reuters)

Članice Sjevernoatlantske alijanse (NATO) potvrdile su punu podršku Ukrajini, koja, kako je rečeno, nije izgubila na intenzitetu zbog sukoba na Bliskom istoku, prenosi agencija Hina.

“Potvrđena je spremnost i podrška Ukrajini bez obzira na sukob na Bliskom istoku, dapače ta podrška ništa nije izgubila na intenzitetu”, rekao je hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon završetka dvodnevnog sastanka ministara vanjskih poslova država članica.

Sličnu poruku uputio je i američki državni sekretar Antony Blinken koji tvrdi da se saveznici nisu umorili od podrške Ukrajini, a što se u posljednje vrijeme često spominje.

“Mi moramo podržavati Ukrajinu i to ćemo i nastaviti. Svaka članica NATO-a je izrazila čvrstu i trajnu podršku Ukrajini”, rekao je Blinken.

On je rekao kako očekuje da će američki Kongres u narednih nekoliko sedmica odobriti prijedlog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Joea Bidena o dodatnoj pomoći Ukrajini.

Cilj Kijeva: Granice iz 1991.

U srijedu je u sjedištu NATO-a u Briselu održan prvi sastanak Vijeća NATO-Ukrajina, čime se međusobni odnosi podižu na viši nivo, navode agencije.

Ukrajinu je predstavljao ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba koji je istakao da njegova država neće odustati od oslobađanja teritorije koju je okupirala Rusija.

“Naš strateški cilj, Ukrajina u granicama iz 1991. koja uključuje i Krim, ostaje nepromijenjen”, rekao je Kuleba prije početka sastanka, te istakao kako njegova država ne traži direktno uključivanje Amerikanaca i Evropljana na frontu, nego pomoć kako bi se Ukrajinci mogli boriti protiv ruskog agresora.

“Tu se ne radi samo o sigurnosti Ukrajine, nego o sigurnosti cijele euroatlantske regije”, dodao je ukrajinski ministar.

Izvor: Agencije