Hunter Biden će svjedočiti pred Kongresom u decembru

Hunter Biden je optužen za nelegalno posjedovanje oružja i utaju poreza, postajući prvo dijete aktuelnog predsjednika koje je krivično optuženo.

Hunter Biden je optužen za nelegalno posjedovanje oružja i utaju poreza (Reuters)

Hunter Biden, sin američkog predsjednika Joea Bidena, objavio je da će svjedočiti pred Kongresom u decembru, kao odgovor na istragu o opozivu predsjednika i njegove porodice koju vode republikanci.

Abbe Lowell, advokat Huntera Bidena, poručio je predsjedniku Odbora za nadzor i pravosuđe Zastupničkog doma Kongresa Jamesu Comeru, republikancu iz Kentakija, da će predsjednikov sin odgovoriti na “sva relevantna pitanja” koja bi zakonodavci mogli imati, ali je naglasio da se njegovo ispitivanje mora održati javno.

“Javni postupak spriječio bi selektivna curenja, izmanipulirane transkripte, lažirane dokazne predmete ili jednostrane izjave za štampu”, napisao je Lowell u pismu predsjedavajućem Zastupničkog doma, prenosi Fena, pozivajući se na agenciju Xinhua.

“Vaša isprazna istraga trajala je predugo, trošeći previše resursa koji su se mogli bolje iskoristitii i tebala bi se privesti kraju”, nastavlja se u pismu.

Lowell je naveo da će se Hanter Biden pojaviti na takvoj javnoj raspravi “na datum koji ste primijetili, 13. decembra, ili bilo koji datum u decembru koji možemo dogovoriti”, piše on.

Republikanci bez dokaza

Pismo je uslijedilo nekoliko sedmica nakon što je Comer pozvao predsjednikovog sina i apelirao je na davanje iskaza iza zatvorenih vrata, dok vodi istragu o opozivu demokratskog predsjednika.

Njegov stric James Biden, predsjednikov brat, dobio je sudski poziv istog dana.

Republikanci do sada nisu uspjeli otkriti dokaze koji bi direktno umiješali Joea Bidena u bilo kakva nedjela, ali insistiraju da su dokazi zabrinjavajući.

Republikanski čelnici Odbora za nadzor i pravosuđe, koji vode istragu o opozivu, tvrde da je Hunter Biden “aktivno uključen u mrežu koja povezuje porodicu Biden sa stranim novcem” i navode da on ima “lična saznanja” o tome da li je predsjednik bio uključen u poslove članova svoje porodice.

Osim istrage o opozivu, Hunter Biden je optužen za nelegalno posjedovanje oružja i utaju poreza, postajući prvo dijete aktuelnog predsjednika koje je krivično optuženo.

Od početka godine zemlja je svjedočila historijskoj borbi za 15 glasačkih listića za izbor predsjednika Zastupničkog doma, bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji se suočava s više krivičnih prijava, krivičnim prijavama protiv Huntera Bidena i svrgavanju predsjedavajućeg Zastupničkog doma, od kojih su sva dešavanja bez presedana i nude uvid u dubinu podjela i haosa u Kongresu.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada