Hamas pozvao Elona Muska u Gazu da vidi posljedice ‘masakra i razaranja’

Dok Palestinci sagledavaju razmjere razaranja izraelske vojske, Hamas kaže da bi svijet trebao uraditi isto.

Hamdan je pozvao Muska da posjeti i Palestinu kako bi stekao svekupni dojam (Reuters)

Hamas je pozvao Elona Muska da se lično uvjeri u razmjere nasilja i razaranja koje je Izrael počinio u Pojasu Gaze.

Poziv visokog dužnosnika Hamasa Osame Hamdana stigao je u utorak. Dan ranije, tehnološki milijarder, u čijem je vlasništvu platforma X, posjetio je kibuc koji je bio meta Hamasovog napada 7. oktobra, tom prilikom se obavezujući da će uraditi sve što je potrebno kako bi se zaustavilo širenje mržnje.

Musk se sastao i sa izraelskim premijerom i predsjednikom, a Hamdan ga je pozvao da posjeti i Palestinu kako bi stekao svekupni dojam.

“Pozivamo ga da posjeti Gazu kako bi se uvjerio u razmjere masakra i razaranja počinjenih nad ljudima u Gazi, u skladu sa standardima objektivnosti i vjerodostojnosti”, rekao je Hamdan na konferenciji za novinare u Bejrutu.

“Izrael je za 50 dana bacio više od 40.000 tona eksploziva na domove bespomoćnih stanovnika Gaze”, dodao je.

Zaokret u stavovima

Musk se nedavno suočio s kritikama da je platforma X prepuna antisemitizma i bjelačke nacionalističke retorike koja promoviše nasilje i mržnju.

Tokom posjete Izraelu, Musk je, nakon što je vidio desetkovani kibuc Kfar Aza, rekao da je šokiran i da Izrael “nije imao izbora” nego eliminisati Hamas.

Također je sklopio sporazum prema kojem bi “satelitske jedinice Starlinka radile u Izraelu samo uz odobrenje izraelskog Ministarstva komunikacija, uključujući Pojas Gaze”, što je oštar zaokret u odnosu na njegove prethodne stavove da bi mogao osigurati Starlink za poboljšanje komunikacije u Gazi usred brojnih telekomunikacijskih prekida.

Dužnosnik Hamasa također je pozvao SAD “da preispita (svoj) odnos s Izraelom i prestane ih opskrbljivati oružjem”, a međunarodnu zajednicu da što prije pošalje specijalizovane timove civilne zaštite da pomognu izvući hiljade tijela koja se nalaze ispod ruševina.

Izvor: Agencije