Hamas je junak na Zapadnoj obali; da se izbori sada održe, pobijedio bi

Analiza novinara i komentatora u izraelskim medijima fokusirala se na to da Islamski pokret otpora nastavlja upravljanje Pojasom Gaze.

Palestinski borci poštuju prekid vatre, 'što znači da Hamas ima potpunu kontrolu i da je njegov sistem vladanja funkcionalan' (Reuters)

Analiza novinara i komentatora u izraelskim medijima fokusirala se na to da Islamski pokret otpora Hamas nastavlja upravljanje Pojasom Gaze te smatraju da njegov način oslobađanja zarobljenika potvrđuje postojanje upravnog aparata kojim kontrolira situaciju u Gazi.

Kanal 13 citirao je bivšeg šefa Mossada Dannyja Yatoma, koji je kazao: “Pokret Hamas još uvijek stoji na nogama i nije značajno oslabljen”, navodeći, kao dokaz činjenicu da su uputstva u vezi s prekidom vatre proslijeđena i stigla svim borcima Hamasa.

Što se tiče rezervnog generala Amira Afiqija, koji je na čelu pokreta “Sigurnost”, on se fokusirao na palestinske zatvorenike koji su oslobođeni u utorak, rekavši da su u autobusima podizali zastave pokreta Hamas, a da su oni koji su ih dočekali nosili palestinske zastave, “što znači da je Hamas postao junak Palestinaca na Zapadnoj obali.”

Dodao je da je pokret Hamas oslobađao zatvorenike – pripadnike svih frakcija i da je “postao heroj, dok se niko ne osvrće na Palestinsku samoupravu”, napominjući da ga Izrael, kroz preokupaciju Hamasom u Gazi, podupire na Zapadnoj obali.

‘Glavni faktor u Judeji i Samariji’

Novinarka Ella Hassoun govorila je za Kanal 11 o onome što je opisala kao tajnu: “Hamas je glavni faktor u Judeji i Samariji [Zapadna obala], kontrolira Jenin i Tulkarm, kontrolira, iako u manjoj mjeri, mnoga mjesta na Zapadnoj obali… Da se izbori sada održe, Hamas bi pobijedio.”

U istom kontekstu, izraelski novinar Ohid Himo je za Kanal 12 rekao da nije iznenađen time što je  i nakon 52 dana rata vođa Hamasa Yahya Sinwar još uvijek živ i kontrolira područje.

“Slike koje smo vidjeli jučer [utorak] kazuju nam nešto vrlo važno. Zarobljenici su oslobođeni u sjevernom djelu Pojasa Gaze… Napominjem da izraelska vojska kontrolira sjeverni dio Pojasa Gaze, ili njegov veći dio”, kazao je on.

Dodaje da se na području okupiranom od Izraela održava vojna parada snaga Hamasa koje su tamo prisutne, dok ih masa pozdravlja…

“To se dešava otvoreno, usred dana, u srcu grada Gaze, a ne u Khan Yunisu ili u Rafahu…”

Prema izraelskom novinaru, palestinski borci poštuju prekid vatre, “što znači da Hamas ima potpunu kontrolu i da je njegov sistem [vladanja] funkcionalan”, naglašavajući da je sjeverni dio Pojasa Gaze najizazovnije područje za Hamas.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada