Finska zatvorila posljednji granični prelaz s Rusijom

Finska, članica NATO-a, zatvorila je svoj posljednji preostali granični prelaz s Rusijom, s kojom dijeli kopnenu granicu dugu 1.340 kilometara.

U funkciji je do srijede bio još samo prelaz Raja-Jooseppi, u finskoj arktičkoj regiji Laponija (Reuters)

Finska, članica NATO-a, zatvorila je u srijedu svoj posljednji preostali granični prelaz s Rusijom, s kojom dijeli kopnenu granicu dugu 1.340 kilometara.

Prethodnog dana Vlada premijera Petterija Orpoa donijela je odluku o privremenom zatvaranju cijele granice, jer smatra da Moskva koristi migrante da destabilizira ovu nordijsku zemlju u navodnom činu “hibridnog ratovanja”, prenosi Beta.

Finska je jedan za drugim zatvarala granične prelaze, a u protekloj sedmici zatvorila je tri od preostala četiri otvorena.

U funkciji je do srijede bio još samo Raja-Jooseppi, u finskoj arktičkoj regiji Laponija, udaljen 250 kilometara od Murmanska, na sjeveru Rusije.

Raja-Jooseppi je zatvoren u 14:00 sati, prema uobičajenom rasporedu.

Ville Ahtiainen, zamjenik komandanta finske granične straže u Laponiji, rekao je novinarima da je na graničnom prelazu, smještenom usred surove divljine, bilo mirno tokom četiri sata, koliko je u srijedu radio.

Preko njega je, sa obje strane, prešlo nekoliko vozila, a granica se ne može preći pješke.

Dolazak migranata na finsku granicu

Prema riječima Ahtiainena, nijedan migrant nije pokušao ući u Finsku preko prelaza Raja-Jooseppi.

Finske vlasti tvrde da gotovo 1.000 migranata bez viza ili važeće dokumentacije navaljuje na njene granice od augusta, a da ih je samo u novembru bilo više od 900.

Finska, doskora vojno neutralna zemlja, čini značajan dio sjeveroistočnog krila NATO-a i njena istočna granica je istovremeno vanjska granica Evropske unije prema Rusiji.

Migranti potiču iz Afganistana, Eritreje, Etiopije, Iraka, Pakistana, Somalije, Sirije i Jemena, a velika većina ih je podnijela zahtjev za azil u Finskoj kada su stigli na finsku stranu granice, saopćile su vlasti.

Finska optužuje Moskvu da namjerno dovodi migrante u graničnu zonu, koju sa ruske strane snažno kontrolira ruska Federalna služba sigurnosti (FSB).

Formalno zatvaranje čitave istočne granice Finske s Rusijom stupa na snagu u ponoć́, ali je u praksi prelaz Raja-Jooseppi bio jedina tačka koja je ostala otvorena nakon što je finska Vlada zatvorila sedam drugih prelaza tokom ovog mjeseca.

Podizanje napetosti između dvije zemlje

Situacija podiže napetost između Helsinkija i Moskve nakon desetljeća pragmatičnih prijateljskih odnosa između susjednih zemalja.

Te veze su prekinute odlukom Finske u maju 2022. godine da se pridruži NATO-u, a što je direktan rezultat ruske invazije na Ukrajinu krajem februara 2022. godine.

Finska je u aprilu ove godine postala 31. članica NATO-a.

Kremlj poriče da Rusija ohrabruje migrante da uđu u Finsku i kaže da žali zbog zatvaranja finske granice.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da je Finska u srijedu zvanično obavijestila Moskvu da je zatvorila posljednji preostali granični punkt.

Izvor: Agencije