Bivši izraelski zvaničnik: Tel Aviv bi se uskoro mogao suočiti s političkim šokom

Rat u Gazi pojačava palestinsku podršku rješenju o jednoj državi, pojasnio je istraživač pri Institutu za politiku jevrejskog naroda (JPPI).

Izrael ne smije zaboraviti da bez inicijative koja teži ka rješenju o dvije države ostaje bez svoje budućnosti (Shutterstock)

Palestinci bi mogli biti primorani, usred rata u Gazi, da preispitaju svoj zahtjev za rješenjem o dvije države i zatraže jednu državu sa jednakim demokratskim pravima za sve, što će u Izraelu izazvati šok jednak onom od 7. oktobra, kazao je bivši izraelski zvaničnik.

Rat u Gazi pojačava palestinsku podršku rješenju o jednoj državi, pojasnio je Avi Gil, bivši generalni direktor izraelskog Ministarstva vanjskih poslova i sadašnji istraživač pri Institutu za politiku jevrejskog naroda (JPPI).

Kazao je da palestinske vođe ponekad upozoravaju da bi u nedostatku održivog rješenja o dvije države mogli biti primorani da preispitaju svoje zahtjeve i da sa zahtjeva za neovisnom palestinskom državom uz Izrael pređu na zahtijevanje jednakih prava za sve u jednoj državi, od rijeke Jordan do Sredozemnog mora, prenosi Yedioth Ahronoth.

Snažan utjecaj

Ukazao je da je Izrael odbacio ova upozorenja smatrajući ih “prijetnjama”, a ne konkretnom političkom strategijom, dodajući da bi rat sa Islamskim pokretom otpora (Hamas) mogao imati snažan utjecaj na razmišljanje Palestinaca.

Palestinci koji podržavaju rješenje o jednoj državi tvrde da je širenje jevrejskih naselja na Zapadnoj obali eliminiralo mogućnost postavljanja jasnih granica između dva naroda. Ovo širenje je rezultiralo time da su Palestinci shvatili da ih Izrael vodi ka aneksiji i kontinuirano radi na oduzimanju njihove zemlje, ističe Gil.

Ukoliko Palestinci povuku svoj zahtjev za nezavisnom državom i umjesto toga zatraže jednaka prava, zapadne zemlje će biti primorane podržati njihov zahtjev, a vremenom će ovim zemljama biti sve teže opravdati stvarnost u kojoj se Palestincima ne dozvoljava učešće u demokratskom procesu koji određuje vladu odgovornu za njihovu sudbinu u Izraelu, predviđa zvaničnik.

Trećina stanovništva

Periodične ankete koje je proveo dr. Khalil Shikaki, direktor Palestinskog centra za politička istraživanja i ankete (PSR) u Ramallahu, otkrile su da rješenje o jednoj državi trenutno podržava trećina palestinskog stanovništva, s najvećim procentom pristalica među omladinom, kazao je Gil.

Dodao je da demografi raspravljaju da li zaista postoji paritet stanovništva među Jevrejima i Arapima, između rijeke Jordan i Sredozemnog mora, te da oni koji potcjenjuju demografski faktor među ovim naučnicima tvrde da je potrebno brisanje 2.1 miliona Arapa koji žive u Gazi od ukupne arapske populacije pod izgovorom da Gazom upravlja Hamas, ukazujući da će ovaj izgovor propasti ukoliko se okonča vladavina Hamasa.

Jevrejski karakter

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je 2003. godine rekao da arapsko stanovništvo u Izraelu ne smije preći prag od 50 posto kako bi se očuvao jevrejski karakter Izraela, ističe zvaničnik.

Gil je zaključio uz upozorenje da bi Izrael mogao biti primoran pružiti politička prava svakom ko živi u njegovoj jurisdikciji, te stoga ne smije zaboraviti da bez inicijative koja teži ka rješenju o dvije države ostaje bez svoje budućnosti.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada