Američki vojni avion pao kod obala Japana

Poginula je najmanje jedna osoba, ne zna se stanje još dvije koje su izvučene iz vode nakon pada aviona sa šest ljudi u njemu.

Američki helikopter Bell Boeing V-22 Osprey slijeće na brod USS Mesa Verde tokom vježbe Northern Coasts 2023 u Baltičkom moru 18. septembra 2023. (Reuters)

Najmanje jedna osoba je poginula kada se srušio američki vojni avion V-22 Osprey u vodama kod otoka Yakushima na sjeverozapadu Japana, saopćio je danas glasnogovornik japanske obalske straže, prenosi agencija Reuters.

On je rekao kako se u avionu nalazilo šest osoba, a ne osam, kako je ranije objavljeno. Za sada nije poznato stanje najmanje još dvije osobe koje su izvučene iz vode. Japanski obalska straža, koja je rasporedila avione i patrolne čamce da pretraže područje, saopćila je ranije da je pronađena jedna osoba i krhotine za koje se vjeruje da pripadaju palom avionu.

Predstavnik lokalne ribarske zadruge rekao je da su ribarski čamci pronašli tri osobe u okolnim vodama i da se ne zna u kakvom su one stanju.

Uzrok pada aviona za sada nije poznat.

Ranije nesreće

Do nesreće je došlo nešto prije 15 sati po lokalnom vremenu, a očevici su prijavili da se zapalio lijevi motor aviona dok se letjelica približavala aerodromu kako bi prinudno sletela, prenijeli su mediji. Prema navodima japanskog Ministarstva odbrane, avion je nestao sa radara oko 14:40 sati po lokalnom vremenu.

V-22 Osprey je avion sa nagibnim rotorom, koji može letjeti i kao helikopter i kao avion s fiksnim krilima.

U avgustu ove godine tri američka marinca su poginula, a nekoliko je povrijeđeno kada se letjelica ovog tipa srušila tokom vojnih vježbi u Australiji. Pet američkih marinaca je 2022. godine poginulo nakon što se njihov avion MV-22B Osprey srušio tokom misije obuke u Kaliforniji.

Iste godine četiri američka vojnika su poginula kada se njihov Osprey srušio tokom NATO vježbi u Norveškoj.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada