AIPAC nudi 20 miliona dolara kandidatu da svrgne Rashidu Tlaib

Proizraelski lobi spreman je učiniti sve što treba kako bi iz američkog Kongresa uklonio svakog ko se protivi njihovom dnevnom redu i apsolutnoj podršci Izraelu, kaže Nasser Baydoun.

Nasser Baydoun, arapskog porijekla, kandidat je za američki Senat

Kandidat za američki Senat Nasser Baydoun otkrio je da Američko-izraelski komitet za javne poslove (AIPAC) vrši pritisak na njega, nudeći mu novac, kako bi pristao da se takmiči sa palestinskom zastupnicom Rashidom Tlaib za njeno mjesto u državi Michigan na predstojećim izborima.

AIPAC je američko-jevrejska organizacija osnovana 1953. godine i smatra se najmoćnijom lobističkom grupom u SAD-u koja ima najveći utjecaj na Kongres, te ima za cilj da osigura kontinuiranu američku podršku Izraelu.

“AIPAC mi je ponudio 20 miliona dolara u zamjenu za povlačenje iz utrke za Senat i kandidovanje protiv moje prijateljice Rashide Tlaib”, kazao je Baydoun, koji je arapskog porijekla u videoisječku koji je objavio na svom profilu na platformi X u ponedjeljak.

“Proizraelski lobi spreman je učiniti sve što treba kako bi iz američkog Kongresa uklonio svakog ko se protivi njihovom dnevnom redu i apsolutnoj podršci Izraelu, bez obzira da li je Izrael dobar ili loš”, nastavio je Baydoun.

Baydoun je poslao poruku AIPAC-u, rekavši: “Morate se pobrinuti da novac ne bude glavni motivator za biranje ljude, budući da je proizraelski lobi samo sredstvo koje se koristi da se prijeti političarima i namami ih novcem. Ali ja im kažem: Cijela Amerika se okupila da izabere ljude koji predstavljaju naše prave vrijednosti, a ne vrijednosti s vlastitim planovima. Zadržite vaš novac.”

Prošle subote, Baydoun je objavio videoisječak na platformi X koji dokumentuje njegovo gostovanje na jednom televizijskom programu u kojem je kazao: “Michigan kaže ne AIPAC-ovoj dominaciji i okupaciji Kongresa. Ljudi se bude i otvaraju oči pred utjecajem koji proizraelski lobi ima ne samo na našu vanjsku politiku, već i na naše izbore. Sistem finansiranja izbornih kampanji kod nas je pokvaren i sada je došlo vrijeme da se stane na kraj moćnim lobistima koji kupuju naše izbore.”

Nije prvi slučaj

Ovo nije prvi put da AIPAC želi navesti kandidate na svrgavanje Rashide Tlaib. Američki političar Hill Harper otrkio je da je dobio istu ponudu kao podršku u zamjenu za izlazak na izbore za Predstavnički dom protiv Rashide Tlaib.

“Nisam namjeravao javno objaviti ovaj privatni telefonski razgovor, ali nakon ovoga što se desilo, evo istine. Jedan od najvećih donatora AIPAC-a ponudio mi je iznos od 20 miliona dolara ukoliko se povučem iz utrke za američki Senat kako bih se kandidovao protiv Rashide Tlaib. Rekao sam ne. Neće me niko otkupiti, maltretirati ili kontrolisati”, napisao je Harper u svojoj objavi na platformi X prošle sedmice.

“Po mom mišljenju, ovdje se ne radi samo o  jednoj osobi ili jednom telefonskom pozivu. Radi se o cijelom političkom sistemu i krivom sistemu finansiranja izbornih kampanji koji naginje ka bogatim i moćnim. Kandidirao sam se za američki Senat jer smatram da su bogati i moćni previše zastupljeni u Washingtonu”, kazao je Hill u drugoj objavi na platformi X.

“Ja se borim kako bih bio glas naroda. Nisu me otkupili, niti mogu da me kontrolišu ili maltretiraju. Imao sam sreće. Ostvario sam uspješnu glumačku karijeru, a nisam neko ko je odrastao misleći da treba da postane političar. Ne kandidujem se samo da bih stekao titulu”, dodao je.

“Neću se kandidovati protiv jedine Amerikanke palestinskog porijekla u Kongresu samo zato što je neki posebni interesi ne vole. Kandidujem se jer želim razbiti okove koje bogati posebni interesi nameću našoj politici, bilo da je to izraelski lobi, Nacionalna puškarska udruga (NRA) ili velike farmaceutske kompanije”, kazao je Hill.

Načini ‘ubijanja’ Tlaib

U izvještaju američke novinske stranice Politico na ovu temu, citiran je neotkriveni izvor koji je kazao da je Harper odbio ovu ponudu 16. oktobra, a da je osoba koja ga je kontaktirala biznismen Linden Nelson.

Nelson, biznismen iz Michigana i bivši donator kandidata u obje  stranke, predložio je da se 10 miliona od granta izdvoji direktno za Harperovu kampanju, a da se preostalih 10 miliona dolara ostavi za nezavisne troškove, navodi se na stranici.

Vijeće za američko-islamske odnose (CAIR) je 22. novembra objavilo audiosnimke pristalica Izraela kako raspravljaju o načinima kako da se Rashida Tlaib ubije tokom njene posjete Arizoni prošle sedmice.

Prema izjavi CAIR-a na platformi X, proizraelski aktivisti su raspravljali o načinima “ubijanja” Tlaib, a audiosnimci koje je CAIR objavio pokazuju raspravu o mogućnosti ciljanja Tlaib tokom njene posjete Arizoni, a spominjali su i „načine seksualnog uznemiravanja, maltretiranja, pa čak i ubijanja Tlaib tokom njene posjete Arizoni“.

Pristalice Izraela su tokom tih snimaka raspravljali “o tome da li je legalno izvikivati eksplicitnu seksualnu uvredu na račun Tlaib”, a dotakli su se i “zakona o oružju u Arizoni”, navodi se u izjavi CAIR-a.

Predstavnički dom američkog Kongresa je 8. novembra odobrio nacrt rezolucije kojom se osuđuje Tlaib zbog njene osude politike predsjednika Joea Bidena i Izraela u vezi s Gazom.

Izvor: Al Jazeera i agencije