Ruske snage napreduju prema Avdiivki sa svih strana

Zvaničnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon mjeseci bitaka u gradu poznatom po ogromnoj koksari.

Veliki dio borbi usmjeren je na industrijsku zonu i koksaru (Reuters)

Ruske snage intenziviraju napade iz kopna i iz zraka kako bi zauzeli istočni ukrajinski grad Avdiivku, rekao je najviši gradski zvaničnik, prenosi Hina pozivajući se na Reuters.

“Stvari u sektoru Avdiivka postale su još teže. Intenzitet sukoba je u porastu već neko vrijeme”, rekao je šef vojne uprave Avdiivke Vitalij Barabaš za medijsku kuću Espreso TV.

“Rusi su otvorili još dva sektora iz kojih su započeli napade – u smjeru Donjecka… i u takozvanoj industrijskoj zoni. Neprijatelj pokušava jurišati na grad iz svih smjerova.”

Zvaničnici kažu da nijedna zgrada nije ostala netaknuta nakon mjeseci bitaka u gradu poznatom po ogromnoj koksari. Ostalo je manje od 1.500 stanovnika od 32.000 prije rata.

Veliki dio borbi usmjeren je na industrijsku zonu i koksaru.

Veliki ruski gubici

Barabaš je ranije rekao da su ukrajinske snage posljednjih dana potisnule ruske snage u blizini Stepova, sela sjeverozapadno od Avdiivke, priklještivši ih u blizini željezničke pruge.

Ukrajinski i zapadni vojni analitičari kažu da je Rusija pretrpjela velike gubitke, iako se bitka za grad rijetko spominje u službenim ruskim vojnim depešama.

Ruski vojni blogeri također su pisali o ukrajinskim uspjesima u blizini Avdiivke prošle sedmice. U ponedjeljak su ruski izvještaji rekli da su moskovske trupe osigurale kontrolu nad industrijskom zonom i da pokušavaju upasti u koksaru.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada