Iran finalizirao nabavku ruskih borbenih aviona i helikoptera

Završeni su planovi da se borbeni avioni Suhoj Su-35, jurišni helikopteri Mi-28 i trenažeri Jak-130 priključe borbenim jedinicama iranske vojske.

Iranske zračne snage imaju samo nekoliko desetaka borbrenih aviona (Reuters)

Iran je finalizirao aranžmane za nabavku ruskih borbenih aviona i helikoptera Suhoj Su-35, saopćio je u utorak zamjenik ministra odbrane Mehdi Farahi, dok Teheran i Moskva uspostavljaju bliže vojne odnose.

“Završeni su planovi da se borbeni avioni Suhoj Su-35, jurišni helikopteri Mi-28 i trenažeri Jak-130 priključe borbenim jedinicama iranske vojske”, kazao je on iranskoj novinskoj agenciji Tasnim.

Iranske zračne snage imaju samo nekoliko desetaka borbrenih aviona, uključujući ruske avione, kao i zastarjele američke modele nabavljene prije Islamske revolucije 1979. godine, prenosi Fena, pozivajući se na Reuters.

Jačaju rusko-iranske veze

Od pokretanja invazije na Ukrajinu, krajem februara 2022. godine, Moskva je nastojala učvrstiti veze s Islamskom Republikom.

Iran je u početku negirao isporuku bespilotnih letjelica Shahed kamikaze Rusiji, ali je kasnije rekao da je isporučio mali broj prije nego što je Moskva pokrenula rat.

Ranije prošle sedmice šef ruske diplomatije Sergeja Lavrova boravio je u posjeti Teheranu, gdje je rečeno da Rusija i Iran u atmosferi “povjerenja” učvršćuju bilateralne odnose.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada