Eksperti UN-a traže istragu ratnih zločina počinjenih tokom izraelskog rata u Gazi

Poziva se međunarodna zajednica da osigura da svi odgovorni za „najteža kršenja prava“ – posebno oni s komandnom odgovornošću – budu „hitno izvedeni pred lice pravde“.

Izraelski rat u Gazi doveo je do masovnog razaranja i ubijanja više od 15.000 Palestinaca u Pojasu (AFP)

Stručnjaci za ljudska prava u UN pozvali su na provođenje nezavisne istrage o „navodima o ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti“ počinjenim u Izraelu i na palestinskim teritorijama od izbijanja izraelskog rata u Gazi i napada Islamskog pokreta otpora Hamas 7. oktobra.

Morris Tidball-Binz, specijalni izvjestilac UN-a za vansudska pogubljenja, i Alice Jill Edwards, specijalna izvjestiteljica za mučenje, objavili su zajedničko saopćenje u kojem se naglašava potreba za „brzim, transparentnim i nezavisnim istragama” i odgovornošću.

“Nezavisnim istražiteljima moraju se dati neophodni resursi, podrška i pristup za provođenje brzih, temeljitih i nepristrasnih istraga o zločinima koje su navodno počinile sve strane u sukobu”, navodi se u saopćenju.

Prema riječima stručnjaka, “dužnost istrage ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti, uključujući svaki čin ubijanja po kratkom postupku ili vansudskog ubijanja, mučenja ili drugih povreda ljudskog dostojanstva, je osnovna pravna obaveza”.

Njihove izjave su uslijedile četvrtog dana privremenog humanitarnog primirja, tokom kojeg su razmijenjeni deseci zarobljenika između Izraela i Hamasa, pored ulaska humanitarne pomoći u Pojas Gaze, uključujući i gorivo.

Nezavisne stručnjake imenuje Vijeće UN-a za ljudska prava, ali ne govore u ime UN-a.

Moraju snositi odgovornost

U saopćenju se poziva međunarodna zajednica da osigura da svi odgovorni za „najteža kršenja prava“ – posebno oni s komandnom odgovornošću – budu „hitno izvedeni pred lice pravde“.

Istakli su da za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti, koji potpadaju pod takozvane univerzalne jusisdikcije, „ne postoji rok zastare“.

To znači da sudovi u bilo kojoj zemlji svijeta mogu suditi odgovornima, bez obzira na njihovu nacionalnost i državu u kojoj su ti zločini počinjeni.

Prema riječima stručnjaka, „ohrabrujemo sve zemlje da igraju proaktivnu ulogu u identifikaciji glavnih osumnjičenih počinilaca i da pomognu u olakšavanju krivičnog gonjenja putem principa uzajamne pravne pomoći“.

Mnoga tijela za zaštitu ljudskih prava, uključujući Amnesty International, Reporters Without Borders, izvjestiteljicu UN-a za ljudska prava Francescu Albanese i druge, govorila su o uvjerljivim dokazima o ratnim zločinima koje je Izrael počinio u svom ratu, čime je prekršeno međunarodno humanitarno pravo u Pojasu Gaze.

Vladin ured za medije u Gazi objavio je da je broj poginulih u izraelskoj agresiji na Pojas Gaze juče, u ponedjeljak, porastao na više od 15.000, nakon što su deseci tijela poginulih izvučeni ispod ruševina i puteva, uz napomenu da je među stradalima bilo više od 6.150 djece i više od 4.000 žena, a podaci se odnose na period od 7. oktobra.

Izvor: Agencije