ECJ: Dozvoljeno zabraniti nošenje vjerskih simbola na radnom mjestu

Na mnogim radnim mjestima sada može biti zabranjeno osoblju da nosi vidljivo istaknuto obilježje koje otkriva filozofska ili vjerska uvjerenja, presudio je Evropski sud pravde.

Presuda se odnosi na slučaj žene iz općine Ans u Belgiji (EPA)

Dozvoljeno je zabraniti nošenje vjerskih simbola na radnom mjestu u administraciji, što znači da može biti zabranjeno da se predmeti poput marame nose u okruženjima poput javne uprave, presudio je Evropski sud pravde (ECJ).

Na mnogim radnim mjestima sada može biti zabranjeno osoblju da nosi vidljivo istaknuto obilježje koje otkriva filozofska ili vjerska uvjerenja kako bi se stvorilo ”neutralno administrativno okruženje’, prenosi Tanjag, pozivajući se na Politico.

“Ovakvo pravilo nije diskriminatorno ako se primjenjuje na opći i neselektivni način na sve zaposlene u toj administraciji i ograničeno je na ono što je striktno neophodno“, navedeno je u saopćenju ECJ-a.

‘Interna pravila poslodavca’

Presuda se odnosi na slučaj žene iz općine Ans u Belgiji, koja je podnijela tužbu lokalnom sudu, tvrdeći da joj je povrijeđena sloboda vjeroispovijesti i da je bila žrtva diskriminacije, nakon što joj je zabranjeno da nosi maramu na radnom mjestu i nakon što je naknadno općina izmijenila uslove zapošljavanja kako bi zabranila svim radnicima da nose očigledne znake ideološke ili vjerske pripadnosti.

”Međutim, taj cilj se mora slijediti na dosljedan i sistematičan način, a mjere usvojene da bi se on postigao moraju biti ograničene na ono što je striktno neophodno. Na nacionalnim je sudovima da provjere da li su ti zahtjevi ispoštovani”, piše u tekstu presude.

U oktobru prošle godine je ECJ presudio da interna pravila poslodavca koji zabranjuju nošenje svih vjerskih, filozofskih ili duhovnih obilježja na radnom mjestu ne predstavljaju direktnu diskriminaciju.

Izvor: Agencije