The Intercept: Rakete i dronovi među oružjem koje je ukradeno američkim snagama u Iraku i Siriji

Otkako je izbio izraelski rat u Gazi prošlog oktobra, ove baze su bile izložene redovnim napadima raketama i dronovima, kao dio neobjavljenog rata između SAD-a, Irana i njegovih posredničkih milicija.

Američke baze u Iraku i Siriji nedavno su bile izložene kontinuiranim napadima dronovima i raketama (Associated Press)

Američka web stranica The Intercept objavila je da su vojne istrage, koje su započele ranije ove godine, otkrile da je „više osjetljivog oružja i opreme“, uključujući sisteme za lansiranje navođenih raketa i bespilotne letjelice, ukradeno od američkih snaga u Iraku. Ovo je uslijedilo nakon krađe vojne opreme vrijedne stotine hiljada dolara u periodu između 2020. i 2022. godine.

U izvještaju koji je napisao Nick Turse, The Intercept pojašnjava da američke baze u Iraku i Siriji navodno postoje tamo s ciljem izvođenja misija ‘protiv Islamske države Irak i Levant (ISIL)’, ali stručnjaci kažu da se prvenstveno koriste za obuzdavanje Irana.

Otkako je izbio izraelski rat u Gazi prošlog oktobra, ove baze su bile izložene redovnim napadima raketama i dronovima, kao dio neobjavljenog rata između Sjedinjenih Američkih Država, Irana i njegovih posredničkih milicija.

Iako je Washington odgovorio na ove napade i izveo ‘precizne udare’ u Siriji i Iraku, istražni dokumenti do kojih je došla web stranica dokazuju da Sjedinjene Američke Države nisu u stanju ni osigurati svoju opremu, a kamoli zaštititi svoje trupe, iako je ministar odbrane Lloyd Austin rekao da „predsjednik nema veći prioritet od sigurnost američkog osoblja“.

Osoblje američkih zračnih snaga iskrcava teretni zrakoplov na nepoznatoj lokaciji (Američke zračne snage/US Air Forces)

Velike krađe

The Intercept ističe da su istrage pokazale detalje o krađama u Iraku koje vojska nikada nije objavila, uključujući 13 komercijalnih dronova vrijednih više od 162.000 dolara koji su ukradeni iz američkog objekta u Erbilu, u Iraku.

Odvojena istraga je također otkrila da je „brojno osjetljivo oružje i oprema“, uključujući optičke uređaje za noćno osmatranje i lansere raketa Javelin, ukradeno iz Prednje operativne baze Union III u Bagdadu.

Gubici koje je pretrpjela američka vlada procijenjeni su na oko 480.000 dolara, a istragom nije utvrđeno da se krađa desila iznutra. Istražitelji su umjesto toga naveli lokalne stanovnike kao osumnjičene.

Ranije ove godine The Intercept je otkrio najmanje četiri velike krađe i gubitak američkog oružja i opreme u Iraku i Siriji od 2020. do 2022. godine, uključujući visokoeksplozivne granate kalibra 40 mm, protivoklopne granate,  specijalizirane terenske artiljerijske alate i opremu i ‘oružane sisteme’.

Istraga koju je sproveo generalni inspektor Pentagona 2017. godine također je otkrila da je oružje od 20 miliona dolara u Kuvajtu i Iraku „u opasnosti da bude izgubljeno ili ukradeno“.

Web stranica upozorava da broj krađa koje su se dogodile nije poznat čak ni Pentagonu, a direktor za odnose s javnošću za Kombinirane i združene namjenske snage (Combined Joint Task Force) Kevin T. Livingston rekao je da su krađe i gubici koje otkriva internetska stranica The Intercept samo najnoviji problemi kada je riječ o odgovornosti za oružje koji pogađaju američku vojsku u Iraku i Siriji.

ISIL-ovo oružje

Grupe kao što su Amnesty International i Conflict Armament Research također su otkrile da se značajan dio arsenala ISIL-a sastoji od oružja i municije proizvedene ili kupljene u SAD-u koja je zarobljena, ukradena ili na drugi način dobijena od iračke vojske i sirijskih boraca.

Od izbijanja izraelskog rata u Gazi, postalo je jasno da američke baze na Bliskom istoku služe kao magneti za napade prilikom napetosti u drugim regijama. Tako je, na primjer, pokret Al-Shabaab u Somaliji 2019. napao na američku bazu u Baledogleu, a zatim je sljedeće godine isti pokret izvršio napad na američku ispostavu u Keniji.

Tokom posljednjih sedmica američke baze u Iraku i Siriji bile su izložene kontinuiranim napadima bespilotnim letjelicama i raketama. Američke snage su napadnute više od 70 puta, 36 puta u Iraku i 37 u Siriji, od 17. oktobra.

The Intercept zaključuje da istražni dosjei do kojih je došao pružaju dokaze da američke vojne baze predstavljaju primamljive mete za ‘kriminalce’. Kao primjer za to navode napad koji se desio usred bijela dana na vojne izvođače na manje od jedne milje udaljenosti od ulaza u zračnu bazu 201 u Nigeru, dok je iz američke baze za specijalne operacije u Libiji opljačkano stotine komada oružja i oklopnih vozila.

Izvor: Agencije