Troškovi rata u Gazi za Izrael mogli bi dostići 48 milijardi dolara

Leader Capital Markets je objavio da će Izrael vjerovatno snositi dvije trećine ukupnih troškova rata, dok će ostatak biti od SAD-a u obliku vojne pomoći.

Izrael će se morati ponovo zadužiti kako bi pokrio troškove rata u Gazi (Shutterstock Images)

Finansijska konsultantska kuća u Izraelu iznijela je predviđanje da bi rat u Pojasu Gaze mogao koštati izraelsku ekonomiju 48 milijardi dolara tokom ove i naredne godine.

Leader Capital Markets je u izvještaju naveo da će Izrael vjerovatno snositi dvije trećine ukupnih troškova rata, dok će ostatak biti od SAD-a u obliku vojne pomoći.

Procjena od 48 milijardi dolara manja je od prethodnih, među kojima je procjena izraelskog Nacionalnog vijeća za ekonomiju od prije nekoliko dana, prema kojoj su troškovi rata za izraelsku ekonomiju procijenjeni na 200 milijardi šekela (54 milijarde dolara).

U oktobru je izraelsko Ministarstvo finansija procijenilo da će rat koštati ekonomiju 270 miliona dolara dnevno, uz napomenu da kraj rata ne znači i kraj gubitaka.

Brojke Leader Capital Marketsa pokazuju da će se izraelska vlada morati ponovo zadužiti kako bi bila spremna za “najgori oružani sukob u posljednjih 500 godina”, prema navodima agencije Bloomberg.

‘Nastavljamo prema planiranom scenariju’

Bloomberg je citirao Yali Rothenberga, glavnog računovođu izraelskog Ministarstva finansija: “Nastavljamo prema planiranom scenariju, koji predviđa nekoliko mjeseci borbe, za koji smo napravili neke okvire. Možemo finansirati državu.”

Iako je vlada izdala međunarodne obveznice putem privatnih plasmana preko banaka u Wall Streetu, poput Goldman Sachs Group, koja se oslanja na lokalno tržište kako bi zadovoljila svoje finansijske potrebe.

Ministarstvo finansija prodalo je 18,7 milijardi šekela lokalnih obveznica od 7. oktobra, za razliku od ranijeg mjesečnog prosjeka, koji je sve do prethodnog mjeseca iznosio nešto više od pet milijardi šekela.

Izraelska okupaciona vojska pokrenula je razorni rat u Gazi od 7. oktobra, koji je prouzrokovao smrt najmanje 14.532 Palestinca, među kojima je više od 6.000 djece i 4.000 žena, i ranjavanje više od 35.000 osoba.

Izvor: Al Jazeera i agencije