Palestinski ambasador u Londonu za Al Jazeeru: Dobili smo prijetnje smrću

Husam Zomlot je potvrdio da se britanska policija bavi nekim događajima, a vlasti su zaključile da iza toga stoje proizraelske grupe.

Zomlot je nekoliko puta odbio nastojanja zapadnih medija da ga navedu na osuđivanje Hamasa (Al Jazeera)

Husam Zomlot, palestinski ambasador u Ujedinjenom Kraljevstvu, otkrio je za Al Jazeeru da je dobio prijetnje smrću, od kojih su se neke odnosile i na njegovu porodicu i djecu, pored toga što su sjedište predstavništva i njegova imovina nekoliko puta bili napadnuti, i to nakon njegovog pojavljivanja u programima zapadnih medija u kojima je govorio o operaciji Potop Al-Aksa.

Diplomatsko predstavništvo je podnijelo zvanične žalbe u vezi sa ovim događajima, među kojim su i prijetnje smrću, kazao je Zomlot u razgovoru za podcast Pitanja o događajima na Al Jazeerinoj mreži.

Palestinski ambasador je potvrdio da se britanska policija bavi nekim događajima, a vlasti su zaključile da iza toga stoje proizraelske grupe.

Tokom razgovora objavljenog u srijedu, Zomlot je govorio o razlozima zbog kojih su zapadni mediji fokusirani na postavljanje popularnog pitanja: “Da li osuđujete Hamas?”, objašnjavajući da imaju za cilj da one koji predstavljaju palestinski glas stave u okvir odbrane.

Kritika duplih standarda Zapada

Britanija i mnoge zapadne zemlje imaju veliku korist od arapskih zemalja, što bi ih trebalo potaknuti na balans po palestinskom pitanju, ali zapadni političari preferiraju unutrašnje i stranačke kalkulacije, kazao je Zomlot.

Ukazao je da su dvostruki standardi SAD-a i evropskih zemalja doveli do razotkrivanja Zapada i ogromne podrške palestinskom pitanju kojoj danas svjedočimo preko društvenih mreža.

Palestinski ambasador je postao popularan nakon pojavljivanja u zapadnim medijima početkom izraelske agresije na Gazu 7. oktobra zbog odbijanja pokušaja da ga navedu na osuđivanje palestinskog pokreta otpora (Hamas), te kritikovanja zapadnih dvostrukih aršina i nastojanja da se okupacija i otpor izjednače.

Palestinsko diplomatsko predstavništvo u Londonu objavilo je da je tokom nekoliko proteklih sedmica bilo izloženo četiri napada, te je optužilo britansku vladu zbog zanemarivanja njihovih zahtjeva da im pruže zaštitu.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada