‘Nizozemski Trump’: Ko je Geert Wilders i šta želi?

Krajnje desničarski političar, pobjednik nedavnih parlamentarnih izbora u Nizozemskoj, poznat je po oštroj kampanji protiv imigracije, Evropske unije i islama.

Geert Wilders je poznat po zapaljivoj retorici - islam je opisao kao 'totalitarnu ideologiju', a Marokance nazvao 'ološima' (Reuters)

Krajnje desničarski političar Geert Wilders, pobjednik nedavnih parlamentarnih izbora u Nizozemskoj, dugo je bio jedan od neprepoznatljivijih nizozemskih zastupnika u zemlji i inostranstvu, a poznat je po oštroj kampanji protiv imigracije, Evropske unije i islama, piše Politico.

Wilders je sada u poziciji da postane novi premijer Nizozemske, nakon što je pobijedio na općim izborima i da je sve što treba uraditi da uvjeri potencijalne koalicione partnere u drugim strankama da rade s njim, prenosi Tanjug.

Wilders, kog nazivaju “Nizozemskim Trumpom”, političku karijeru je počeo 1998. godine kao zastupnik Narodne stranke za slobodu i demokratiju (VVD), kada je bio mentor mladog Marka Ruttea (odlazećeg nizozemskog premijera), nakon čega je 2006. godine napustio stranku i osnovao Partiju slobode (PVV).

Wilders je poznat po zapaljivoj retorici – islam je opisao kao “totalitarnu ideologiju”, a Marokance nazvao “ološima”.

Ministricu Sigrid Kaad nazvao ‘vješticom’

Objasnio je da je njegovu averziju prema islamu podstaklo ubistvo antiislamskog filmskog reditelja Thea van Gogha 2004. godine, kao i vrijeme koje je proveo u kibucu u Izraelu.

U izbornoj kampanji se zalagao za zabranu Kur'ana, džamija i svih islamskih škola, kao i za zabranu nošenja islamskih marama u vladinim zgradama u Nizozemskoj.

Prije nekoliko godina osuđen je zbog uvrede grupe ljudi na osnovu njihovog porijekla, nakon što je 2014. godine rekao da je u Nizozemskoj treba biti “manje Marokanaca”.

Sklon je brutalnim napadima na političke protivnike, piše Politico i navodi da je Wilders odlazeću ministricu finansija Sigrid Kaad nazvao “vješticom”.

Antiislamska retorika učinila ga je metom osoba ekstremnih stavova, zbog čega već dva desetljeća živi u različitim sigurnim kućama i ima stalnu policijsku zaštitu.

Wildersovo glavno predizborno obećanje je bilo zaustavljanje “cunamija azilanata”, koji je okrivio za različite socijalne probleme u Nizozemskoj, uključujući nedostatak stambenog prostora i visoke zdravstvene troškove.

Pozvao je na ukidanje azila za izbjeglice i slobodnog kretanja radne snage unutar EU-a, predlažući uvođenje radnih viza.

Istovremeno, želi da se Sirijcima ukine privremeni azil, a da kriminalci budu deportirani i da im se oduzme nizozemsko državljanstvo.

Euroskeptik pozvao na izlazak Nizozemske iz Unije

Wilders je kritički nastrojen i prema klimatskim naučnicima i tvrdi da je nizozemska vlada potrošila previše novca na smanjenje emisije ugljen-dioksida.

Zalaže se da elektrane na ugalj i plin ostanu otvorene i predlaže da se obustavi izgradnja solarnih parkova i vjetroturbina, kao i da se Nizozemska povuče iz Pariškog klimatskog sporazuma.

Umjesto toga, smatra da se treba prilagoditi klimi i predlaže jačanje nasipa i ulaganje u projekte koji bi omogućili povremeno izlijevanje rijeka.

Kada je riječ o odnosu prema EU, Wilders je euroskeptik i više puta je pozvao na održavanje referenduma o izlasku Nizozemske iz Unije (“Nexit”).

Wildersu su na pobjedi čestitali na politički prijatelji Marine le Pen iz Francuske i premijer Mađarske Viktor Orban.

Rezultati nizozemskih izbora u Kijevu su dočekani sa zabrinutošću, piše Politico.

Wilders je ranije hvalio predsjednika Rusije Vladimira Putina i kritizirao “histeričnu rusofobiju” u Evropi, ali od početka ruske invazije na Ukrajinu donekle se distancirao od Kremlja, rekavši da je napad greška.

Ipak, u jednoj od završnih predizbornih debata, kazao je da ne bi podržao da se Ukrajini pošalje više novca i oružja, jer su ti resursi, kako je naveo, potrebni nizozemskoj vojsci.

Pobjednik na nizozemskim izborima čvrsto podržava Izrael i zalaže se za prebacivanje ambasade Nizozemske iz Tel Aviva u Jerusalem, kao i za zatvaranje diplomatskog predstavništva u Ramallahu, sjedištu palestinskih vlasti.

Koaliciona vlada s još dvije ili tri stranke

Nakon što je palestinska oružana grupa Hamas napala Izrael 7. oktobra, Wilders je kazao da se “Izrael bori za svoje postojanje protiv sila mržnje, varvarstva i terorizma”.

Wildersova Partija slobode je na izborima osvojila 25 posto glasova, što je mnogo u nizozemskom izbornom sistemu, navodi portal, ali dodaje da je to nedovoljno za većinu u parlamentu i da će morati formirati koalicionu vladu s još dvije ili tri stranke.

U pobjedničkom govoru je pozvao druge stranke da se “konstruktivno angažiraju” u koalicionim pregovorima i nagovijestio da bi bio spreman na kompromis u pogledu antiislamske politike zarad formiranja vlade.

“Dobro razumijem da stranke ne žele biti u koaliciji sa strankom koja želi neustavne mjere. Nećemo pričati o džamijama, Kur'anu i islamskim školama”, rekao je Wilders.

Izvor: Agencije