Nakon primirja u Gazi: Hoće li otpor uspjeti sklopiti dogovor o oslobađanju svih zarobljenika?

Vojni stručnjaci smatraju da će izraelska okupacija tokom posljednjih sati uoči primirja intenzivirati svoju vojnu operaciju unutar Pojasa Gaze.

Primirje u Pojasu Gaze počelo je u petak u 7 sati po lokalnom vremenu (Reuters)

Vojni analitičari i eksperti očekuju da će sporazum o razmjeni zarobljenika koji je počeo danas dovesti do drugih dogovora u vezi sa razmjenom zarobljenika, jer je konačni cilj palestinskog otpora oslobađanje svih Palestinaca iz izraelskih zatvora, pored toga što će izraelsko društvo od svoje vlade zahtijevati da oslobodi ostale zatvorenike koje otpor drži u Pojasu Gaze.

Vojni i strateški ekspert general-major Fayez Al-Duwairi naglasio je da je došlo do djelimične razmjene između palestinskog otpora i okupacije, i da je ono što se ostvarilo postignutim primirjem samo prva faza, a konačni cilj otpora je potpuno oslobađanje palestinskih zarobljenika iz izraelskih zatvora.

Ekspert za izraelsko pitanje Muhannad Mustafa pretpostavlja da će se unutrašnji pritisak u Izraelu na vladu Benjamina Netanyahua povećati ukoliko trenutni sporazum o razmjeni bude uspješan, te da će izraelsko društvo tražiti uspostavljanje novog sporazuma kako bi bili oslobođeni i ostali zarobljenici koje drži otpor, kojih ima između 190 i 200, uzevši u obzir da se trenutno govori samo o njih 50.

Kako je Muhannad Mustafa izjavio u programu Al Jazeerine emisije Gaza…Šta dalje?, same izraelske vlasti se plaše onoga što nazivaju scenarijem gomilanja humanitarnih primirja i primirja za razmjenu zarobljenika, uzimajući u obzir da će ovo primirje povećati unutrašnji pritisak na njih i dovesti do produžavanja rata, a samim tim i narušavanja vojnih ciljeva koje su postavili.

Izrael trenutno želi da sklopi sporazume koji se tiču izraelskih civila, a potom dolazi najteža faza, koja se tiče pokušaja uspostavljanja sporazuma za razmjenu vojnika, kazao je Mustafa, naglašavajući da Izrael zna da će, u zamjenu za takvo oslobađanje, Islamski pokret otpora (Hamas) zahtijevati oslobađanje svih zatvorenika i amnestiju Palestinaca sa visokim presudama.

Mustafa očekuje da će početi velika diskusija i razilaženje unutar Izraela, te smatra da je Izrael pristao na trenutni sporazum o razmjeni uslijed velikog unutrašnjeg pritiska i vojnog neuspjeha u Pojasu Gaze.

Nastavak rata

S druge strane, oba stručnjaka su se složila da će izraelska okupacija tokom posljednjih sati uoči primirja intenzivirati svoju vojnu operaciju unutar Pojasa Gaze.

Osnovni fokus okupacije bit će pokušaj da se probije u uskim međuprostorima i pojača zalihe i snage, kako bi se pripremili za ponovno pokretanje borbe nakon privremenog primirja, kazao je Al-Duwairi.

Izraelci se plaše da će palestinski otpor reorganizovati svoje redove. Ne možemo poreći da je otpor primio snažne udarce tokom rata u Gazi, zbog čega će razviti plan borbe kako bi se nosio sa sljedećim izazovima, smatra Al-Duwairi.

Ekspert za izraelsko pitanje očekuje da će Izrael nastaviti svoju vojnu operaciju u Gazi prije i poslije primirja, ističući da je izraelsko društvo regrutovano za rat i podržava njegov nastavak, ali se može desiti da promijeni svoj stav zbog cijene koju je platio u ovom ratu.

Pomoć za postojanost naroda Gaze

Govoreći o stavu naroda Gaze u vezi sa primirjem koje je postignuto uz posredovanje Katara i Egipta, generalni direktor Ministarstva zdravstva u Gazi, Mounir Al-Barsh, kazao je da stanovnici Pojasa Gaze čekaju da se otvore prelazi kako bi dobili pomoć i gorivo za rad bolnica.

Stanovnicima Gaze je potrebna hitna pomoć kako bi ojačali svoju postojanost na terenu, nakon što su postali izbjeglice u skloništima i javnim mjestima i nakon migracije stanovništva sa sjevera Pojasa na njegov jug, naglasio je.

Mounir Al-Barsh, koji se u program Gaza..Šta dalje? javio iz indonežanske bolnice, naglasio je da je nužno da bolnice rade kako bi se povećala postojanost ljudi, naročito jer okupacija radi na uništavanju osnovnih komponenti u Pojasu Gaze kako bi ostvarila svoje ciljeve.

Ministarstvo vanjskih poslova Katara je u četvrtak objavilo da će primirje u Pojasu Gaze početi u petak u 7 sati ujutro po lokalnom vremenu, a Brigade Izz al-Din al-Qassam, vojno krilo pokreta Hamas, iznijele su uslove sporazuma u trenutku kada je izraelski ministar kazao da je Tel Aviv spreman da produži primirje na 10 dana.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada