Ministar poziva na kažnjavanje ‘Haaretza’, ‘glasnika neprijatelja Izraela’

Za razliku od drugih izraelskih novina i medija, ljevičarski ‘Haaretz’ obično kritizira praksu izraelske vojske i zauzima stav protiv okupacije, podržavajući mir s Palestincima.

Ministar komunikacija Shlomo Karhi optužio je 'Haaretz' za 'širenje defetističke i lažne propagande' tokom rata u Gazi (Reuters)

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi predložio je vladi da se list Haaretz kazni zbog “širenja defetističke i lažne propagande te huškanja protiv države tokom izraelskog rata u Pojasu Gaze”, navodi list Maariv.

Za razliku od drugih izraelskih novina i medija, ljevičarski Haaretz obično kritizira praksu izraelske vojske i zauzima stav protiv okupacije, podržavajući mir s Palestincima.

Prije nekoliko dana Haaretz je – prenoseći istragu izraelske policije – objavio da je 7. oktobra izraelski helikopter bombardirao Palestince i Izraelce u naselju Raim u Pojasu Gaze, što objašnjava veliki broj Izraelaca ubijenih u operaciji “Potop al-Aqsa“.

Ovaj navod je u suprotnosti s izraelskim narativom, prema kojem su borci Hamasa oni koji su ciljali civile.

Iz ureda Shloma Karhija saznajemo da je Karhi predložio vladi obustavu objavljivanja oglasa u Haaretzu i obustavu pretplate na ovaj list.

Taj prijedlog je zbog “konstantnog širenja defetističke i lažne propagande te huškanja protiv države Izrael tokom rata“.

‘Potkopavanje ciljeva rata’

Pojasnio je da je “iznio vladi prijedlog donošenja odluke o prestanku finansiranja lista Haaretz, što podrazumijeva obustavu oglasa i pretplatu za sve državne korisnike – izraelsku vojsku, policiju, Shin Bet, ministarstva i bilo koju državnu kompaniju“.

Karhi navodi da list “zauzima ofanzivnu liniju koja potkopava ciljeve rata te umanjuje trud vojske i našu postojanost u društvu“.

“Obustava finansiranja Haaretza od vladinih organizacija će umanjiti ogromnu štetu koju nanosi Izraelcima, ne samo zbog vijesti u novinama, nego i zbog činjenice da su primorani da ih plaćaju novcem od poreza”, rekao je Kahri.

Izraelski ministar smatra ovaj list “glasnikom izraelskih neprijatelja“, optužujući ga za “propagandu u službi neprijatelja i predstavljanje narativa naših neprijatelja, opravdavanje neprijatelja, iznošenje laži i upotrebljavanje anticionističke terminologije.”

Haaretz nije komentairao Karhijeve optužbe i nije jasno da li će izraelska vlada odobriti njegov prijedlog.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada