Turska želi kupiti 40 evropskih borbenih aviona

Eurofighter Typhoon lovački avioni su najbolja alternativa za F-16, rekao je turski zvaničnik.

Eurofighter je manevarski, višenamjenski, avion četvrte generacije, nastao kroz saradnju i kooperaciju Britanije, Njemačke, Španije i Italije (Reuters)
Eurofighter je manevarski, višenamjenski avion četvrte generacije, nastao kroz saradnju i kooperaciju Britanije, Njemačke, Španije i Italije (Reuters)

Turska je počela razgovore s evropskim državama o kupovini 40 aviona Eurofighter Typhoon, nakon što je procijenila da njen zahtjev da kupi američke lovce F-16 možda neće biti odobren, izjavio je u četvrtak izvor iz Ministarstva odbrane Turske.

Ministar odbrane Yasar Guler prethodne sedmice je kazao da Turska pregovara s Velikom Britanijom i Španijom o kupovini aviona Eurofighter Typhoon, iako se Njemačka protivila toj ideji.

Guler je u četvrtak u Ankari vodio razgovore o tom pitanju s britanskim kolegom Grantom Shappsom, rekao je izvor za Reuters, prenosi Tanjug.

Turska je u oktobru 2021. godine zatražila da kupi 40 lovaca F-16 kompanije Lockheed Martin i 79 kompleta za modernizaciju postojeće ratne avijacije.

Blokada prodaje aviona u Kongresu SAD-a

Administracija predsjednika Joe Bidena podržala je tu prodaju u vrijednosti od 20 milijardi dolara, ali je u Kongresu SAD-a bilo primjedbi zbog turskog odlaganja proširenja NATO-a na Švedsku i Finsku.

“Turskim zračnim snagama su potrebni novi avioni. Naš prvi izbor su F-16. Ali, s obzirom na mogućnost da možda nećemo dobiti pozitivan odgovor, Eurofighter Typhoon lovački avioni su najbolja alternativa”, kazao je izvor.

“Zvaničnici Velike Britanije kažu da bi mogli pomoći ubijediti Njemačku da povuče svoje prigovore.”

Eurofighter je manevarski, višenamjenski dvomotorni lovački avion četvrte generacije. Nastao je kroz saradnju i kooperaciju Britanije, Njemačke, Španije i Italije.

Namijenjen je za vojne potrebe ovih zemalja, kao i za izvoz.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada