Politico: Washington je Tel Avivu dao lokacije humanitarnih organizacija u Gazi, ali ih je Izrael ipak bombardovao

Među lokacijama koje su dostavljene izraelskoj vladi nalaze se i medicinske ustanove, uključujući bolnicu Al-Shifa, nad kojom je okupaciona vojska preuzela kontrolu 15. novembra.

Satelitski snimak koji pokazuje oštećenje bolnice Al-Shifa u naselju Rimal u gradu Gaza (Maxar Technologies)

List Politico objavio je da je administracija američkog predsjednika Joea Bidena sedmicama pružala Izraelu lokacije humanitarnih organizacija u Gazi kako bi spriječila napade na njihove objekte, ali je Izrael nastavio sa svojim napadima na tim lokacijama.

Izraelskoj vladi date su informacije o GPS koordinatama brojnih medicinskih ustanova i o kretanju humanitarnih grupa u Gazi najmanje mjesec dana, kako tvrde tri osobe upoznate sa tom komunikacijom. Svi su zadržali pravo na anonimnost, iz straha da bi izjašnjavanje otežalo rad humanitarnih organizacija u Gazi.

Pored toga, Izrael je pokrenuo svoje operacije na mjestima gdje se pružala pomoć ili blizu njih, među kojima su i bolnice, pored toga što je uništavao zgrade, blokirao uvoz goriva i drugih osnovnih potrepština.

Nejasno je da li je SAD napravio zvaničnu listu lokacija “zabranjenog napada” ili je davao jednokratne smjernice, ali su zvaničnici pomogli u prijenosu koordinata grupa koje pružaju pomoć civilima Gaze u hrani i liječenju, koje djeluju van bolnica i ureda, a žive u pansionima.

Među lokacijama koje su dostavljene izraelskoj vladi nalaze se i medicinske ustanove, uključujući bolnicu Al-Shifa, nad kojom je okupaciona vojska preuzela kontrolu 15. novembra.

‘Zabrinjavajuće i uznemirujuće’

Američki list je naveo da neprestano izraelsko bombardiranje ovih humanitarnih objekata dovodi u pitanje politički utjecaj Washingtona na Izrael, koji mnogi u administraciji žele. Jaz je posebno oštar s obzirom na to da je cilj zaštita humanitarnih radnika, što je temeljni princip međunarodnog humanitarnog prava.

Osvrnuo se na svjedočenja humanitarnih organizacija u regionu, koje su rekle da Izrael ne prakticira zaštitu humanitarnih grupa, kako je ranije praktikovao.

Grupe koje pružaju humanitarnu pomoć, posebno one koje rade u bolnicama u Gazi, rekle su da su izraelske operacije učinile gotovo nemogućim nastavak pružanja usluga pacijentima, uključujući i prijevremeno rođenim bebama.

Politico je naveo da nije jasno da li je Izrael odlučio da ignoriše dostavljene informacije ili su sistemi za prevenciju sukoba nepotpuni. Dodao je da su obje mogućnosti zabrinjavajuće i uznemirujuće, pogotovo što je rat ušao u drugi mjesec i što mu se ne nazire kraj.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada