Pjongjang će rasporediti novo oružje na granici s Jugom

Najava iz Sjeverne Koreje došla je dan nakon što je Južna Koreja suspendirala dio međukorejskog sporazuma, kao odgovor na Pjongjanovo lansiranje špijunskog satelita.

Sjeverna Koreja ispalila je balistički projektil prema moru istočno od Korejskog poluotoka u srijedu (EPA)

Sjeverna Koreja saopćila je u četvrtak da će obnoviti sve vojne mjere koje je obustavila prema sporazumu s Južnom Korejom iz 2018. godine, osmišljenom za smirivanje napetosti duž zajedničke granice, najavivši da će rasporediti jače oružane snage i novo oružje.

Najava sjevernokorejskog Ministarstva odbrane došla je dan nakon što je Južna Koreja suspendirala dio međukorejskog sporazuma, kao odgovor na Pjongjanovo lansiranje špijunskog satelita, te rekla da će odmah pojačati nadzor duž utvrđene granice sa Sjevernom Korejom.

“Od sada naša vojska nikada neće biti vezana vojnim sporazumom Sjever-Jug od 19. septembra”, piše u saopćenju, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Povući ćemo vojne korake poduzete kako bismo spriječili vojne napetosti i sukobe u svim sferama, uključujući kopno, more i zrak, te rasporediti moćnije oružane snage i novu vrstu vojne opreme u regiji duž linije vojnog razgraničenja.”

Odgovornost Seula u slučaju ‘nepovratnog sukoba’

Sjeverna Koreja optužila je Južnu Koreju za odustajanje od sporazuma, poznatog kao Sveobuhvatni vojni sporazum, i rekla da će Seul smatrati “u potpunosti odgovornim u slučaju da izbije nepovratni sukob” između dviju Koreja.

Izjava Sjeverne Koreje uslijedila je nekoliko sati nakon što je ispalila balistički projektil prema moru istočno od Korejskog poluotoka kasno u srijedu.

Vojska Južne Koreje kazala je kako se čini da lansiranje nije uspjelo.

Suspendirani pakt između Sjevera i Juga potpisan je 2018. godine, na sastanku bivšeg južnokorejskog predsjednika Moon Jae-Ina i sjevernokorejskog vođe Kim Jong-una.

Kritičari su rekli da je pakt oslabio sposobnost Južne Koreje da nadzire Sjevernu Koreju, dok je Pjongjang prekršio sporazum.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada