Finska će ostaviti otvoren jedan granični prelaz s Rusijom

Zatvaranje cijele granice jedna od opcija o kojima Vlada u Helsinkiju trenutno razgovara, kaže ministrica vanjskih poslova skandinavske zemlje.

Finski graničari na graničnom prelazu Vaalimaa između Finske i Rusije u Virolahtiju, 30. septembra 2022. (Reuters)
Finska dijeli granicu od 1.340 kilometara s Rusijom (Reuters)

Finska će zatvoriti sve prelaze osim jednog na granici s Rusijom, u pokušaju da zaustavi priliv tražitelja azila u tu nordijsku zemlju, rekao je premijer Petteri Orpo.

U novembru je više od 600 ljudi bez važećih putnih dokumenata za Evropsku uniju ušlo u Finsku preko Rusije, zbog čega je Helsinki zatvorio nekoliko prelaza i optužio Moskvu da preusmjerava migrante.

Kremlj negira te optužbe, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Moskva najavila odgovor

Tražitelji azila dolaze iz raznih zemalja, uključujući Jemen, Afganistan, Maroko, Pakistan, Somaliju i Siriju, prema riječima migrantskih vlasti.

Finska ministrica vanjskih poslova Elina Valtonen rekla je da Vlada razmatra zatvaranje nekih od četiri preostala prelaza na granici s Rusijom, ili čak cijelu granicu, ako se nastavi priliv tražitelja azila iz susjedne zemlje.

“Već smo poduzeli mjere da zatvorimo granične prelaze, a ako bude potrebno, još ćemo ih zatvoriti”, kazala je Valtonen, dodavši da je zatvaranje cijele granice jedna od opcija o kojima Vlada razgovara.

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je da će Rusija odgovoriti ako Finska zatvori preostale granične prelaze između dvije zemlje, ali nije kazala koji bi to odgovor Moskve mogao biti.

Valtonen je potvrdila razmatranja finskih graničnih čuvara te je rekla da finske vlasti imaju dodatne dokaze da ruska granična služba prevozi migrante na granicu, no odbila je otkriti svoje izvore.

Dodala je da temperature na sjeveru trenutno padaju na minis 20 stepeni Celzija, zbog čega su prelazi opasni ako migranti nisu dobro odjeveni.

‘Opasno po život’

“Čak je i po život opasno koristiti se takvim sredstvima kakvima se Rusija koristi”, dodala je.

Valtonen je rekla da je Finska pokušala o tome razgovarati s Rusijom, ali da se Moskva za sada odbila uključiti u dijalog.

U srijedu su 52 migrant pristigla iz Rusije i zatražila azil na graničnom prelazu Salla, a najmanje 11 ih je to uradilo u Vartiusu, na sjeveru Finske, saopćila je granična služba.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada