Dok Izrael bombarduje Gazu, novinari BBC-ja optužuju emitera za pristranost

U pismu koji su napisali Al Jazeeri, novinari apeluju na BBC da osigura da u centru njegovog izvještavanja bude jednak tretman svih civila.

Novinari BBC-ja apelovali su na jednak tretman svih civila u izvještavanju (Reuters)

Piše: Anealla Safdar

Novinari, uposlenici BBC-ja, optužili su tu medijsku kuću da nije precizno prenijela priču o sukobu Izraela i Hamasa, da je uložila veći napor u humanizaciju izraelskih žrtava u odnosu na palestinske te da je izostavila ključni historijski kontekst u izvještavanju.

U pismu dugom 2.300 riječi, koje je Al Jazeeri napisalo osam novinara sa sjedištem u Ujedinjenom Kraljevstvu zaposlenih u korporaciji, navodi se da je BBC kriv za “duple standarde u pogledu na civile”, s obzirom na to da je kuća “nepokolebljiva” u izvještavanju o navodnim ruskim ratnim zločinima u Ukrajini.

U strahu od odmazde, novinari su zatražili anonimnost. Grupa ne planira poslati pismo rukovodiocima BBC-ja, jer ne vjeruje da bi takav potez mogao dovesti do smislenih diskusija.

Pismo su uputili Al Jazeeri u jeku eskalacije humanitarne katastrofe u Gazi. U trenutku pisanja pisma, u izraelskom bombardovanju ubijeno je više od 14.500 Palestinaca, među kojima je najmanje 6.000 djece.

“BBC nije precizno prenio ovu priču – zbog propusta i nedostatka kritičkog angažmana kada su u pitanju izraelske tvrdnje – i stoga nije uspio da pomogne javnosti da se uključi i razumije kršenja ljudskih prava koja se odvijaju u Gazi”, navodi se u pismu. “Hiljade Palestinaca je ubijeno nakon 7. oktobra. Kada će taj broj biti dovoljno visok da se naš urednički stav promijeni?”.

Izrael je objavio rat Hamasu nakon što je palestinska grupa, koja upravlja tom gusto naseljenom enklavom, 7. oktobra napala južni Izrael, ubivši oko 1.200 Izraelaca i uzevši više od 200 taoca.

Grupe za ljudska prava i stotine hiljada demonstranata širom svijeta, ogorčeni zbog sve većeg broja palestinskih žrtava u Gazi, pozvali su na prekid vatre.

Novinari BBC-ja su rekli Al Jazeeri da su na platformama British Broadcasting Corporation (BBC) termini poput “masakr” i “zvjerstvo” rezervirani “samo za Hamas”, predstavljajući palestinsku organizaciju kao jedinog podstrekača i počinitelja nasilja u regionu. “To nije tačno, ali je u skladu s cjelokupnim izvještavanjem BBC-ja.”

Napad Hamasa, iako “užasan i razarajući… ne opravdava neselektivno ubijanje hiljada palestinskih civila, ali BBC ne smije sebi dozvoliti da bude kuća koja podržava – ili ne ispituje – logiku koja to opravdava”, navedeno je u njihovom pismu.

“Tražimo od BBC-ja da bolje razmisli i uvaži nalaze službenih i nepristrasnih humanitarnih organizacija utemeljenih na dokazima.”

Humaniziranje izraelskih, ali ne i palestinskih žrtava

Novinari su apelovali na korporaciju da “osigura da u centru njenog izvještavanja bude jednak tretman svih civila”.

Uposlenici nadalje tvrde da emiter pažljivo prikazuje izraelsku patnju, naprimjer, govoreći publici imena žrtava, pokrivajući pojedinačne sahrane i intervjuišući pogođene porodice.

“U poređenju s tim, nedostaje humanizirajuće izvještavanje o palestinskim civilima. Reći da BBC nije mogao bolje pratiti priče u Gazi zbog poteškoća u pristupu Pojasu Gaze je loš izgovor… To se postiže, naprimjer, pričanjem i praćenjem pojedinačnih priča tokom sedmica. Također je bilo malo pokušaja da se u potpunosti iskoristi obilje sadržaja hrabrih novinara u Gazi i na Zapadnoj obali sa društvenih medija,” navode oni.

Novinari su naveli i “neke izolirane primjere” priča o Palestincima, ističući da osjetljive priče o tom narodu nisu “dosljedne”, posebno nakon izbijanja rata.

“U posljednjih nekoliko sedmica – kako se smrtnost civila eksponencijalno povećala – BBC je uložio više napora da humanizira palestinske civile. Mnogima se čini da to dolazi prekasno i pokazuje da stajališta vlada Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a naprimjereno utječu na izvještavanje.”

Dalje kritikujući BBC, novinari tvrde da, iako su Palestinci pitani da li “osuđuju Hamas”, isto se ne može reći za goste koji brane akcije Izraela.

“Od njih se ne traži da ‘osude’ postupke izraelske vlade, koliko god bio visok broj civilnih žrtava u Gazi.”

BBC je 9. oktobra kritiziran zbog nedostatka saosjećanja zbog intervjua s Husamom Zomlotom, šefom palestinske misije u Ujedinjenom Kraljevstvu, koji je izgubio nekoliko članova svoje porodice tokom prvih dana izraelske kampanje bombardovanja.

Zomlot, koji ne predstavlja Hamas, govorio je voditeljici Kirsty Wark o svojoj emocionalnoj boli. On je naveo rođake koji su ubijeni, opisujući ih kao “glinene golubove za izraelsku ratnu mašineriju”.

Wark je na to odgovorila: “Žao mi je zbog vaše boli.. Mislim, možemo li samo pojasniti, ne tolerišete ubijanje civila u Izraelu, zar ne? Niti ubijanje porodica?”.

Zomlot je odgovorio: “Ne, ne odobravamo.”

U pismu se također tvrdi da BBC ne uspijeva publici pružiti važnu pozadinu o izraelskoj okupaciji i historiji palestinske patnje.

Glasnogovornik BBC-ja je demantovao ove optužbe.

Al Jazeeri su rekli da je BBC “jedna od rijetkih novinskih organizacija” koja ima novinare unutar Gaze, koji su bili u mogućnosti da “izvještavaju sa terena”.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada